spd vila-gran pri ohrid (1)Srpsko pjevačko društvo “Vila” iz Prijedora, pod dirigentskom palicom Aljoše Novakovića, osvojilo je Gran pri Devetog ohridskog horskog festivala.

Članovi ovog hora glavnu nagradu su osvojili nakon što su kao jedan od dobitnika prve nagrade žirija učestvovali u finalnom nadmetanju sa četiri najbolja hora na ovom takmičenju. Ipak Prijedorčani su pobijedili jaku konkurenciju Kamernog hora “Orfej” iz Slovenije, Vokalnog ansambla “Rondo” iz Poljske, Kamernog hora “Hugo Volf” iz Slovenije i hora “Res Miranda” iz Srbije. Osim titule najboljeg hora, “Vila” je osvojila nagradu za najbolje izvođenje duhovnog djela (Rahmanjinov – Bogorodice djevo) kao i za maestralno izvođenje kompozicije “Aleluja”, predsjednika festivala Zapra Zaprova.

spd vila-gran pri ohrid (2)Dok još sabira utiske, dirigent hora Aljoša Novaković za “Glas Srpske” ističe da je, iako neskromno zvuči, pobjeda ipak očekivana.

– Naime, prošle godine sam bio član žirija na ovom festivalu i znao sam šta se traži. Da je ovo bio moj prvi odlazak na Ohridski festival, ne bih bio tako siguran – kazao je Novaković.

Članovi hora su, kako kaže, sa velikim emocijama primili sve odluke žirija i nagrade i dodaje da je učešće na ovom događaju za “Vilu” novo i vrijedno iskustvo.

spd vila-gran pri ohrid (5)– Riječ je o jedinstvenom događaju, gdje se horovi predstavljaju jedni drugima, potom svi horovi nastupaju u gradu, na rivi, u isto vrijeme, na razmaku od nekoliko metara sa svojim kompozicijama i svojim zastavama, gdje se predstavljaju turistima i građanima ovog grada – priča Novaković.

U svemu tome su se, naglašava, dobro snašli.

– Kada svi učesnici festivala pjevaju “Makedonsko djevojče” i “Biljana platno beleše” i kada im diriguje predsjednik festivala u sali od 600-700 ljudi, to je nešto što se neće lako zaboraviti – rekao je Novaković.

spd vila-gran pri ohrid (4)Podsjetio je i da “Vila” nije profesionalno društvo već postoji i zavisi isključivo od entuzijazma članova hora i njegovog rada sa njima.

– Kada sam preuzeo vođenje hora “Vila” moja želja je bila da hor prevaziđe lokalne okvire, tako da njegujemo i duhovne kompozicije, ali i širok spektar svjetovne muzike. Kao entuzijasta u tome sam uspio i članovi hora vide u meni tu energiju, koju prenosim na njih i radimo i putujemo, nastupamo i, eto, nagrađivani smo – ističe Novaković.

Nastupom u Ohridu, kako kaže Novaković, hor je dostigao svoj vrhunac.

– Prilazili su nam dirigenti i pjevači sa akademija na probama i kada su nas slušali, govorili su da mi pjevamo nestvarno, a to je zato što smo bili najljepši i najmlađi hor koji je učestvovao protiv jako dobrih horova i hor koji ima dušu – rekao je Novaković.

spd vila-gran pri ohrid (3)Koliko god su u ovom momentu srećni, nažalost, ubrzo stiže i udar realnosti, jer ubrzo stiže jesen, većina članova odlazi na studije, tako da se pobjednička ekipa rasipa.

– Ne dešava se to prvi put, smjena generacija je redovna. Iz pepela se uvijek diže nova generacija i uvijek neka nova snaga, tako da vjerujem da je pred “Vilom” još mnogo kvalitetnih nastupa na velikim festivalima i da nagrade neće ni u budućnosti izostajati – kazao je Novaković.

Glas Srpske
Foto – SPD “Vila” Prijedor

Povezane vijesti

“Koš za Milicu”: Humanitarni turnir u ... Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Prijedoru realizuje niz aktivnosti već četri godine u kontinuitetu. Kao što znate radimo uglavnom sa...
Nesvakidašnja radnja u Prijedoru: Berbernica oživj... Ambijent i usluga jedine prijedorske berbernice, koja je u grad vratila duh starih vremena, privlače sve više mušterija, koji iz ove jedinstvene radnj...
Đake u Budimlić Japri na nastavu voze direktor i n... Kako bi na nastavu stigli na vrijeme, četvoro đaka Osnovne škole “Petar Škundrić” u Budimlić Japri kod Oštre Luke svako jutro čeka direktor ove obrazo...
PU Prijedor: Održano edukativno predavanje na temu... Povodom akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprav...
Korak do prve privatne osnovne škole u RS U Republici Srpskoj bi se ubrzo moglo očekivati osnivanje prvih privatnih osnovnih škola, s obzirom na to da će već na narednoj sjednici Narodne skupš...
Pokloni za učenike Centra “Sunce” R... Povodom početka nove školske godine gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je posjetio i 19 osnovaca sa lakom mentalnom retardacijom koji po prvi put...
Prijedor: Održana edukativna radionica “Voza... Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić je izjavio u Prijedoru da prošle godine, po statistici, u Republici Srpskoj nije stradalo ni ...
Prijedor: Gradonačelnik Đaković pozdravio prvačiće... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković prisustvovao je u petak svečanom prijemu prvačića u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" i tom prilikom im uručio pri...