spd vila-gran pri ohrid (1)Srpsko pjevačko društvo “Vila” iz Prijedora, pod dirigentskom palicom Aljoše Novakovića, osvojilo je Gran pri Devetog ohridskog horskog festivala.

Članovi ovog hora glavnu nagradu su osvojili nakon što su kao jedan od dobitnika prve nagrade žirija učestvovali u finalnom nadmetanju sa četiri najbolja hora na ovom takmičenju. Ipak Prijedorčani su pobijedili jaku konkurenciju Kamernog hora “Orfej” iz Slovenije, Vokalnog ansambla “Rondo” iz Poljske, Kamernog hora “Hugo Volf” iz Slovenije i hora “Res Miranda” iz Srbije. Osim titule najboljeg hora, “Vila” je osvojila nagradu za najbolje izvođenje duhovnog djela (Rahmanjinov – Bogorodice djevo) kao i za maestralno izvođenje kompozicije “Aleluja”, predsjednika festivala Zapra Zaprova.

spd vila-gran pri ohrid (2)Dok još sabira utiske, dirigent hora Aljoša Novaković za “Glas Srpske” ističe da je, iako neskromno zvuči, pobjeda ipak očekivana.

– Naime, prošle godine sam bio član žirija na ovom festivalu i znao sam šta se traži. Da je ovo bio moj prvi odlazak na Ohridski festival, ne bih bio tako siguran – kazao je Novaković.

Članovi hora su, kako kaže, sa velikim emocijama primili sve odluke žirija i nagrade i dodaje da je učešće na ovom događaju za “Vilu” novo i vrijedno iskustvo.

spd vila-gran pri ohrid (5)– Riječ je o jedinstvenom događaju, gdje se horovi predstavljaju jedni drugima, potom svi horovi nastupaju u gradu, na rivi, u isto vrijeme, na razmaku od nekoliko metara sa svojim kompozicijama i svojim zastavama, gdje se predstavljaju turistima i građanima ovog grada – priča Novaković.

U svemu tome su se, naglašava, dobro snašli.

– Kada svi učesnici festivala pjevaju “Makedonsko djevojče” i “Biljana platno beleše” i kada im diriguje predsjednik festivala u sali od 600-700 ljudi, to je nešto što se neće lako zaboraviti – rekao je Novaković.

spd vila-gran pri ohrid (4)Podsjetio je i da “Vila” nije profesionalno društvo već postoji i zavisi isključivo od entuzijazma članova hora i njegovog rada sa njima.

– Kada sam preuzeo vođenje hora “Vila” moja želja je bila da hor prevaziđe lokalne okvire, tako da njegujemo i duhovne kompozicije, ali i širok spektar svjetovne muzike. Kao entuzijasta u tome sam uspio i članovi hora vide u meni tu energiju, koju prenosim na njih i radimo i putujemo, nastupamo i, eto, nagrađivani smo – ističe Novaković.

Nastupom u Ohridu, kako kaže Novaković, hor je dostigao svoj vrhunac.

– Prilazili su nam dirigenti i pjevači sa akademija na probama i kada su nas slušali, govorili su da mi pjevamo nestvarno, a to je zato što smo bili najljepši i najmlađi hor koji je učestvovao protiv jako dobrih horova i hor koji ima dušu – rekao je Novaković.

spd vila-gran pri ohrid (3)Koliko god su u ovom momentu srećni, nažalost, ubrzo stiže i udar realnosti, jer ubrzo stiže jesen, većina članova odlazi na studije, tako da se pobjednička ekipa rasipa.

– Ne dešava se to prvi put, smjena generacija je redovna. Iz pepela se uvijek diže nova generacija i uvijek neka nova snaga, tako da vjerujem da je pred “Vilom” još mnogo kvalitetnih nastupa na velikim festivalima i da nagrade neće ni u budućnosti izostajati – kazao je Novaković.

Glas Srpske
Foto – SPD “Vila” Prijedor

Povezane vijesti

BRAČNI PAR ODUŠEVIO IZUMOM: DIDAKTIČKE IGRAČKE ZA ... Mladi bračni par iz Prijedora, Bojana i Zdravko Grbić, roditelji tri sina, oduševljavaju izumom drvenih didaktičkih igračaka. Reč je o edukativnim igr...
ALEKSANDAR DRINIĆ PONOS GRADA NA SANI: MAGISTAR NA... Aleksandar Drinić (23) iz Prijedora magistrirao je harmoniku na ruskoj Muzičkoj akademiji “Gnesini” u Moskvi. Ove sedmice otputovao je još jednom u...
PRIJEDOR DOBIO NOVO DJEČIJE IGRALIŠTE – FOTO... Prijedor je dobio novo dječije igralište. Nakon kutka za najmlađe koji je u maju 2018. godine napravljen u parku kod Gradskog stadiona, još jedno m...
PRIJEDOR: GRADONAČELNIK ĐAKOVIĆ PRIMIO USPJEŠNE ML... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je prijem za učenike Muzičke škole "Savo Balaban" Prijedor koji su u ovoj školskoj godini ostvaril...
PRIJEDOR: POČEO PRVI UPISNI ROK ZA UČENIKE DEVETIH... U Prijedoru je počeo prvi krug junskog upisnog roka. Mjesto u šest srednjih škola, Muzičkoj školi i Centru „Sunce“ traže 583 učenika koja su završila ...
PRIJEDOR: “MAGAREĆE GODINE” OSNOVACA I... Za najbolju predstavu dramskih sekcija prijedorskih osnovnih škola, po konkursu koji devet godina raspisuje Pozorište Prijedor, proglašena je predstav...
OBILJEŽEN DAN OSNOVNE ŠKOLE “DESANKA MAKSIMO... U Prijedoru je obilježen 16. maj, Dan Osnovne škole „Desanka Maksimović“. Škola je osnovana 1961. godine, a od 1993. nosi ime velike srpske pjesni...
PRIJEDOR: RADNO MJESTO ZA DJECU SA SMETNJAMA U RA... Za djecu sa smetnjama u razvoju, koja se školuju za zanate, radno mjesto je šansa za novi život i sigurnu budućnost. Kroz praksu se pokazalo da o...