rtvpd-jutrogosta 2016 (1)U organizaciji KUD „Tamburica“ održana je 18. smotra srpskog izvornog pjevanja Kozare i Knežpolja pod nazivom “Oj djevojko draga dušo moja Jutrogošta 2016”.

Tim povodom učesnici smotre su položili vijence i odali dužnu pošte za 24 poginula borca otadžbinskog rata 1991-1995. godina Jutrogošte od kojih su mnogi bili poznati ojkači.

Novost ovogodišnje smotre jeste da je bila revijalnog karaktera.

U ime grada Prijedora, pokrovitelja manifestacije, obratio se Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika. Prenoseći dobre želje gradonačelnika Prijedora Marka Pavića za uspjeh manifestacije, podsjetio je da se ojkača ovdje vjekovima pjeva, a u ljepoti teksta, izvornosti i težini glasa uživaju ovdje rođeni i brojni gosti. To je prepoznao i grad Prijedor i zato pomaže manifestaciju , kazao je Đaković.

rtvpd-jutrogosta 2016 (2)Prva smotra je održana prije 19 godina tu na bujadari, ispred škole u kojoj se odavno ne čuje školsko zvono i glas đaka – istakao je Mihajlo Majstorović, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Tamburica”.

Revijalna smotra Jutrogošta 2016” održana je na platou uz hram Svetih apostola Petra i Pavla. Kao i na prethodnim smotrama nastupile su muške i ženske izvorne grupe i majstori na tamburici. Smotru su otvorili domaćini, a zatim su nastupili: “Una”, “Prijedor”, “Majke Potkozarja”, prvi put “Baljski sokolovi”, “Potkozarje”, “Srce Knežpolja”.

Majstorije na tamburici su pokazali djed Milovan i unuk Nemanja Ćulum, Ratko Panić, Duško Aleksić i Mirjana Zec.

Organizator manifestacije srpskog izvornog pjevanja Kozare i Knežpolja pod nazivom “Oj djevojko draga dušo moja” bilo je Kulturno-uimjetničko društvo “Tamburica” iz Jutrogošte, a pokrovitelj grad Prijedor.

Manifestaciju su pomogli: “Laki Pri”, Aura osiguranje, Pekara “Klas”, preduzeće “Nikić”, te Duško Joškić.

RTV Prijedor