srna-deretic-apelacijaPrijedorski advokat Miodrag Deretić podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se traži da se Jelki Vasiljčenko /66/ iz Prijedora, bivšoj radnici “Kozaraturista”, preduzeća koje je od 2012. godine u stečaju, omogući pravo na dom, budući da joj prijeti deložacija.

“Za očekivati je da Ustavni sud BiH, uvažavajući odredbe Člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, donese odluku kojom se ova apelacija usvaja i obaveže Okružni sud u Banjaluci da provede ponovni postupak, donese novu odluku i na taj način okonča ovu kalvariju Jelke Vasiljčenko”, rekao je Deretić novinarima u Prijedoru.

U apelaciji je navedeno da nakon 29 godina kontinuiranog korištenja prostorija preduzeća kao svoga stana, Jelka ne može biti deložirana jer bi to bilo u suprotnosti sa odredbom Člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

“Oni su joj to dali kao radniku da koristi kao stambeni prostor, a ne kao poslovni. Ona je tu stanovala, a nije prodavala kikiriki niti je otvorila butik”, naveo je Deretić.

srna-delozacija-kozaraturist (2)Deretić je rekao da njeni raniji pravni zastupnici nisu u postupku pred Osnovnim sudom u Prijedoru istakli prigovor zastare odnosno nemogućnosti iseljenja tužene iz razloga što taj poslovni prostor ona koristi kao stambeni punih 27 godina.

“Podsjećam da je odredbom Člana 30. stav 2. Zakona o stambenim odnosima Republike Srpske određeno da svako ko bez pravnog osnova koristi prostor, a protiv njega vlasnik u roku od tri godine ne pokrene postupak pred nadležnim opštinskim stambenim organom, a u roku od još pet godina tužbu nadležnom sudu, vlasnik gubi pravo da to lice iseli i to lice od nezakonitog postaje zakonit korisnik”, naveo je Deretić.

On je naglasio da u Jelkinom slučaju čak nije u pitanju nezakonito korištenje stambenog prostora, jer ona ima ugovor o privremenom korištenju prostora sa svojim poslodavcem, najprije iz 1987. godine, koji je vrijedio do kraja te godine, a potom iz 1990. godine, koji je i dalje važeći.

srna-delozacija-kozaraturist (1)Stečajni upravnik “Kozaraturista” Vlajko Gurešić ove sedmice se u Prijedoru sastao sa Jelkom Vasiljčenko tražeći od nje da se iseli iz sobe u kojoj živi, ali je ona ponovila da ne želi napustiti prostor dok joj preduzeće ne isplati dug.

“Ponovio sam da je bolje da se iseli jer svaki nastavak postupka povećaće njene troškove. Takođe ću zatražiti od skupštine povjerilaca da Jelku oslobodimo plaćanja blizu 2.000 KM sudskih troškova u dosadašnjem toku postupka”, kazao je Gurešić Srni.

Zajedno sa grupom radnih kolega Jelka je tužila preduzeće zbog neisplaćenih plata i otpremnina i po pravosnažnoj presudi iz 2010. godine “Kozaraturist” joj je dužan 9.664 KM plus zatezne kamate. Povjeriocima, među kojima je i Jelka, do sada je isplaćeno pet odsto potraživanja.

“Kozaraturist” je četiri godine kasnije tužio svoju bivšu radnicu s ciljem da je iseli iz sobe u kojoj živi, a radi prodaje stambeno-poslovnog prostora, i po pravosnažnoj presudi iz maja ove godine Jelka je dužna iseliti se.

SRNA