rtrs-hrana-kontrolaGodišnjim planom i programom rada Inspekcije za hranu, u junu, julu i avgustu, mjesecima sa izrazito visokim temperaturama, planira se intenzivniji rad i češće uzimanje uzoraka gotove hrane koja je u prometu. Posebna pažnja posvećuje se brzoj hrani u kojoj se koriste lakokvarljive namirnice kao što su majoneza, kečap, te mljeveno meso.

Uz to redovno se uzimaju i uzorci sladoleda i kolača radi kontrole zdravstvene ispravnosti. Pored toga, u nadležnosti ove inspekcije je i kontrola kvaliteta kako sirove, tako i vode u bazenima za kupanje. U vrijeme izrazito visokih temperatura uzorci vode se uzimaju čak tri puta sedmično, rekla je Naida Stegić, glavni inspektor za hranu.

Ona je dodala da su nalazi svih do sada uzetih uzoraka uglavnom uredni i bez značajnijih odstupanja od propisanih standarda, te izrazila očekivanje da ni ubuduće neće biti nikakvih negativnih pojava, s obzirom da se, u prvom redu, zbog visokih kazni i mogućnosti gubljenja ugleda među potrošačima, svi proizvođači hrane pridržavaju propisa.

RTV Prijedor