rtrs-ispravnost hraneTrovanje hranom jedan je od najčešćih zdravstvenih problema u ljetnom periodu, jer visoke temperature pogoduju razmnožavanju štetnih mikroorganizama u namirnicama.

I Prijedorčani s oprezom kupuju lakokvarljive proizvode, a pogotovo jaja, mlječne prerađevine, meso i sladoled.

Međutim, do sada nisu zabilježeni slučajevi trovanja hranom, a iz nadležnih inspekcijskih službi poručuju da se kontrole namirnica obavljaju redovno, pa razloga za strah, za sada nema.

Visoke temperature u ljetnom periodu, uz povećanu vlažnost vazduha, mogu uticati na ispravnost prehrambenih proizvoda. Građani ljeti najviše strahuju prilikom kupovine mlječnih proizvoda, mesnih prerađevina i sladoleda.

Uzorci hrane redovno se kontrolišu svakog mjeseca, a higijena je na prvom mjestu. Tokom ljetnih mjeseci pojačana je kontrola u poslastičarnicama i mesnicama.

“Apsolutno se pridržavamo svih mogućih propisa što se tiče kvaliteta kolača i prodaje sladoleda, a i inspekcija nas kontroliše”, kaže Danka Marčeta, radnica u poslastičarnici, dok mesar Branko Dejanović napominje: “Svaki mjesec ide bar jednom na kontrolu u Vaso Butozan Banja Luka”.

U inspekcijskoj službi Grada Prijedora kažu da se tokom ljetnih mjeseci obavlja pojačana kontrola ispravnosti hrane. Za sada nisu registrovane nepravilnosti. Kazne su relativno velike, ali i neophodne, ističu inspektori.

“Uglavnom za sanitarno tehničke i higijenske uslove kazna je 300 maraka recimo za fizička lica, za pravna 500 + 200, međutim daleko veće su kazne za istekle rokove gdje je 4 hiljade kazna za preduzetnike”, upozorava Naida Stegić, šef Odsjeka za inspekcijske poslove Grada Prijedora.

Inspektori ističu da hrana mora biti pravilno deklarisana i skladištena, u rokovima trajanja. Ipak, opreza nikada dosta, a Prijedorčani kažu da najviše povjerenja imaju u provjerene proizvođače i prodavače.

RTRS