nezavisne-more-lopoviS obzirom da je počela sezona godišnjih odmora, a da se najviše krivičnih djela protiv imovine događa upravo tada, Centar javne bezbjednosti Prijedor, apeluje na građane da preduzmu preventivne mjere kako za vrijeme njihovog odsustva, njihovi domovi ne bi postali meta lopova.

Kriminogena lica „tipuju“ stambene objekte za koja su sigurni da su prazni, a odsustvo stanara najlakše je primijetiti po punom poštanskom sandučetu, zatvorenim prozorima, spuštenim roletnama, tišini i ugašenim svjetlima.

Kako Vaš dom ne bi postao meta kriminogenih lica potrebno je da:
– uvijek zaključavate ulazna vrata svojih domova, bez obzira koliko kratko ste odsutni, a ne zaboravite zatvoriti prozore i balkonska vrata;
– ne ostavljate ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće, jer kriminogena lica znaju za ta „skrivena mjesta“
– ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome pouzdane komšije, te ih zamolite da obrate pažnju na Vaš dom, prilikom Vašeg odsustva;
– sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili stavite u sef neke banke;
– ukoliko idete na godišnji odmor o tome obavijestite samo pouzdane osobe, a takve poruke ne ostavljajte na vratima, društvenim mrežama, te na drugim javnim mjestima.

cjb prijedor 2016 (2)Svako od nas treba da odigra važnu ulogu tako što će postati aktivan učesnik u sprečavanju kriminala.

Sprečavanje kriminala znači smanjenje šansi da Vi ili Vaš komšija postanete žrtve kriminalaca.

To podrazumijeva veću zaštitu vlastite imovine ali isto tako, i obavezu da ukoliko znate da su Vam komšije odsutne, a u stanu začujete buku, ili uočite kretanje sumnjivih lica, odmah pozovete policiju na besplatan broj telefona 122. Ne morate se predstavljati, poziv može biti anoniman.

CJB Prijedor