blic-pavic-dodik (1)Predsjednik DNS Marko Pavić namjerava da se na opštim izborima 2018. godine kandiduje za predsjednika Republike Srpske, saznaje „EuroBlic“.

Kako tvrde odlično obaviješteni izvori, Pavićeva želja da u predsjedničkoj fotelji nasledi Milorada Dodika predstavljala je glavni razlog zbog čega dugogodišnji gradonačelnik Prijedora nije želio se kandiduje za još jedan mandat na toj funkciji.

– Odluka vrha DNS da za poziciju gradonačelnika Prijedora na predstojećim lokalnim izborima kandiduje Milenka Đakovića predstavljala je iznenađenje samo za neupućene. Naime, najuže rukovodstvo Pavićeve stranke, kao i on lično, još poodavno su zaključili da je poslije 12 godina provedenih na gradonačelničkoj funkciji lider DNS „sazreo“ za nešto više, a to je, kako smatraju, pozicija predsjednika RS – tvrde naši sagovornici.

blic-pavic-dodik (2)Oni dodaju da je upravo zbog te ambicije Pavić odustao od „ziceraške“ prijave za još jedan gradonačelnički mandat u Prijedoru s obzirom da, prema riječima naših izvora, on i njegova stranka računaju na novu ubjedljivu izbornu pobjedu u tom gradu.

– Realno, DNS u Prijedoru i nema neku pretjerano ozbiljnu konkurenciju zbog čega je Pavić samouvjereno riješio da u trku za gradonačelnika pošalje svoju „rezervu“. S druge strane, aktuelnom predsjedniku RS Miloradu Dodiku u oktobru 2018. ističe drugi i po Ustavu RS posljednji predsjednički mandat, čime su se Paviću, kako on i njegovi najbliži stranački saradnici smatraju, širom otvorila vrata za efektan završetak političke karijere. U DNS takođe vjeruju da će Pavićevu kandidaturu podržati i njihovi koalicioni partneri iz SNSD, budući da su od 2006. tri predsjednika RS došla iz te stranke, između ostalog zahvaljujući i podršci Marka Pavića i DNS – ističu naši sagovornici.

Lider DNS juče nije odgovarao na naše telefonske pozive.

blic-pavic-dodik (3)SNSD ne razmišlja o Paviću

Visoki funkcioner SNSD, koji je insistirao na anonimnosti, za „EuroBlic“ otkriva da u vrhu ove stranke nisu oduševljeni idejom da se lider DNS kandiduje 2018. za predsednika RS.

– Teško je prognozirati šta se sve može dogoditi za dvije godine, ali u ovom trenutku niko u SNSD ne razmišlja o Paviću kao mogućem Dodikovom nasljedniku na mestu predsjednika RS – tvrdi on.

Blic.rs