novo potkozarjeDruge večeri “Kozara etno” festivala održano je takmičenje muških i ženskih izvornih pjevačkih grupa sa područja Kozare u pjevanju izvornih pjesama i sviranju tambure trožice.

Cilj festivala je promocija raznolikosti lokalnih običaja, ali i zaštita kulturnog identiteta. Radio-televizija Republike Srpske generalni je medijski pokrovitelj ovog festivala.

Uz narodnu pjesmu, igru i koju čašicu domaće rakije, i drugo veče “Kozara etno” festivala počelo je uz prikaz tradicionalnog običaja odvođenja mlade od kuće. Cilj je da se tradicija prenese na mlađe generacije. Milenko Kasalović kaže, običaji nalažu da mlada nakon prošnje svoj dom napusti prelaskom preko ograde.

drugarice iz mladosti– Suština je bila da otac, a ako nema oca onda stric ili neko iz bliže porodice, da joj pomogne da sa njegove noge krene u svoj novi dom, i tu ona ulazi u kočiju, rekao je Milenko Kasalović, Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica”.

Na ovogodišnjem dvanaestom “Kozara etno” festivalu, učestvovala zsu društva iz Bugarske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Za Lubuški ansambl iz Poljske, ovo je prvi susret sa tradicijom Balkana.

– Važan dio naše tradicije je i narodna nošnja. Pošto smo poznati po proizvodnji vina, i kostim sadrži mnogo motiva. Takođe, sve je u crvenoj i bijeloj boji, tj. Boji naše zastave, istakao je jaroslav Norovski, “Lubuški ansambl” Poljska.

Festival izvorne pjesme i tradicionalnih instumenata i ove godine okupio je veliki broj izvornih grupa. Neki već tradicionalno učestvuju, ali i pobjeđuju na ovom takmičenju.

rtrs-kozara etno– Ovo nam je drugi put da učestvujemo kao grupa na festivalu. Prvi put kad smo učestvovali, osvojili smo treće mjesto, ove godine smo prvi, rekao je Radovan Egić, Izvorna grupa “Novo Potkozarje” iz Gornje Dragotinje kod Prijedora.

Borka Vučkovac, Izvorna grupa “Drugarice iz mladosti” iz Omarske kod Prijedora, istakla je da joj je ovo treća nagrada u Piskavici.

– Dvije sam već imala, i ovo mi je treća.Mnogo mi znači, i drago mi je što sam pobjedila, dodala je ona.

RTRS