rtrs-zatvorFederalni ministar pravde Mato Јozić nije ispunio obećanje o premještaju srpskih zatvorenika, koji su izloženi torturi u Kazneno – popravnom zavodu Zenica, u neku od kaznenih ustanova u Republici Srpskoj, ukazuju porodice ovih zatvorenika.

Željka Zorić iz Prijedora, supruga jednog od zatvorenika Duška Zorića, kaže da je Јozić obećao da će premještaj biti izvršen do kraja juna, ali da od toga nema ništa.

Ona pita da li ministar uopšte zna kakva je situacija u zeničkom zatvoru. “Ako zna, a to odobrava, onda tražimo njegovu ostavku”, rekla je Zorićeva za “Nezavisne novine”.

Zatvorenik Željko Despot kaže da su uslovi za srpske zatvorenike u KPZ Zenica sve lošiji, a to se posebno odnosi na bezbjednost.

“Mene je neki dan napao Bošnjak, što sam prijavio nadzorniku, i odveo ga je u samicu. Potom je napadač vraćen u peti paviljon gdje sam smješten i maltretiranje je nastavljeno”, rekao je Despot i dodao da jedan od starješina u zatvoru huška jednog od bošnjačkih zatvorenika da napada Srbe.

On dodaje da ga je jedan Bošnjak napao i psovao mu majku, prijeteći mu da će biti zaklan.

Najdrastičniji primjer ugrožavanja bezbjednosti srpskih zatvorenika u KPZ Zenica desio se na Vaskrs kada su bošnjački zatvorenici u ćeliji brutalno pretukli Predraga Bajića i Sinišu Babića.

Navodeći da je maltretiranje počelo kad je kročio u ovaj zatvor, Bajić je zamolio nadležne da, konačno, omoguće zatvorenicima da kaznu izdržavaju u ustanovi najbližoj njihovom mjestu prebivališta.

SRNA-RTRS