ramazanski bajram-kozarac (6)Bajram-namaz u Medžlisu IZ Kozarac kod Prijedora jutros je klanjan u svih 13 džamija.

Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac, koji je bajram-namaz klanjao u šehidskoj džamiji u Kamičanima džematlijama je nakon mjeseca ibadeta, dobrih djela i međusobne solidarnosti uputio jednostavnu poruku u kojoj je rekao da trebamo ostatak života provesti bliži jedni drugima.

– Trebamo biti sAosjećajniji jedni prema drugima i uzvišenom Bogu draži i bliži – kazao je efendija Mahić.

Nakon klanjanja bajram-namaza u Kozarcu je zbog velikog broja džematlija, koji u domovinu dolaze samo zbog Bajrama nakon čega se istog dana vraćaju nazad u zemlje gdje trenutno borave, upriličena je i posjeta šehidskom mezarju u Kamičanima.

ramazanski bajram-kozarac (1)Inače, veče uoči Bajrama pred svim džamijama najmlađim su dijeljeni slatkiši, bajramski paketići i obavezna halva.

– Podjela halve u Kozarcu je prisutna više stoljeća i to je ono specifično za ovaj kraj. Vrijedne domaćice potrudile su da pripreme halvu po kojoj mirišu i kozarački sokaci – kazao je efendija Mahić i dodao da je ovom prilikom podijeljeno nekoliko stotina bajramskih paketića.

Ef. Mahić danas je posjetio i korisnike Doma za starija lica „Enea“ u neposrednoj blizini Kozarca.

Tekst – Dnevni avaz
Foto – Nijaz Huremović

ramazanski bajram-kozarac (7) ramazanski bajram-kozarac (2) ramazanski bajram-kozarac (4) ramazanski bajram-kozarac (3) ramazanski bajram-kozarac (5)