ofk brdo-ciscenje-poplave (10)Katastrofalne poplave koje su prije dva mjeseca pogodile Republiku Srpsku pričinile su štetu od 863.920 maraka na stadionima i objektima klubova, ustanovila je Komisija za prijem i pregled stadiona Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Članovi komisije obišli su ukupno 26 klubova iz prva tri ranga takmičenja u Srpskoj i najveću štetu utvrdili na stadionu u Šamcu i tamošnjem FK Borac od 335.000 maraka. Veliku štetu pretrpio je i stadion u Krupi na Vrbasu, jedini u RS sa vještačkom podlogom. Šteta na terenu OFK Brda u Hambarinama nije utvrđena zbog sporog povlačenja vode, pa će taj zadatak da obavi PFS Prijedor. Kod dva kluba Komisija nije utvrdila nikakvu štetu.

Klubovi iz Republike Srpske mogu da se nadaju pomoći Svjetske fudbalske federacije (FIFA), koja je na Kongresu još prije početka Svjetskog prvenstva odobrila dva miliona evra klubovima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji koji su nastradali u poplavama. Savezi ovih država poslaće izvještaje, pa će FIFA, u zavisnosti od štete, raspodijeliti pomenutu sumu. Procjenu za FSRS obavila je Komisija sa nezavisnim sudskim vještakom, dok FS FBiH to nije obavio na pravi način. Naime, FS BiH na svom sajtu objavio je obrazac koji su ugroženi klubovi trebalo sami da popune, a to su iskoristili i oni klubovi koji nisu bili pogođeni poplavama. Stoga je Izvršni odbor FS BiH dao nalog FS FBiH da do kraja ove sedmice obavi procjenu stanja kako bi onda mogli da apliciraju kod FIFA.

– Rad naše Komisije sa sudskim vještakom pohvalio je Izvršni odbor FS BiH, koji je na posljednjoj sjednici ustanovio da je krovni savez radio nakaradno. Elaborirali smo štetu na našim stadionima i ti izvještaji biće proslijeđeni FIFA, koja je ranije odobrila pomoć – izjavio je generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković.

Na sjednici IO FSRS odlučeno je da se formira Fond za pomoć nastradalim članicama FSRS i sredstva će se prikupljati od dijela ličnih dohodaka zaposlenih radnika Saveza, kao i dijela taksi i dnevnica sudija, kontrolora, delegata, odnosno članova pravnih tijela i predstavnika Saveza u tijelima FS BiH.

Osim OFK Brdo, na području Prijedora štetu od poplava pretrpio je i fudbalski teren u Tukovima koji je u protekloj sezoni koristio FK Radnik Urije.

Prema riječima rukovodstva OFK Brdo šteta na stadionu Vedro Polje je ogromna. Osim terena koji je pod vodom bio više od mjesec dana, poplavljene su sve svlačionice i prostorije u prizemlju klupskog objekta u kojima je voda bila visoka 1,80 metara. Uništena je velika količina sportske opreme, mašine za veš, klupe, bojleri, ormari.

Kako kažu iz ovog uzornog sportskog kolektiva, upitan je opstanak kluba bez pomoći državnih institucija i fudbalske javnosti, a iz PFS Prijedor još niko nije dolazio da procijeni nastalu štetu.

Šteta u klubovima
Borac (Šamac) 335.000 maraka
Krupa 201.420
Naša krila (Kostajnica) 117.000
Sloga (Doboj) 38.800
Željezničar (Doboj) 30.800
Sloga (Srbac) 19.800
Zvijezda Brgule (Etno-selo Stanišići) 17.800
Rudar (Ugljevik) 17.300
Rudanka 13.300
PFS i OFS prostorije 13.200
Proleter (Dvorovi) 8.000
Sloboda (Novi Grad) 7.050
Šekovići 6.850
Karanovac 5.750
Sloga (Trn) 5.200
Mladost (Tišina) 5.100
Pridjel 4.300
Sloga Junajted (Bijeljina) 3.700
Zadrugar (Donje Crnjelovo) 3.500
Podrinje (Janja) 3.400
Podrinje (Tršić) 3.100
Jedinstvo (Brodac) 2.000
Radnik Urije (Prijedor) 1.550

Glas Srpske i www.prijedordanas.com