novosti-makarskaVećina građana Republike Srpske ove sezone će samo za vikend videti more, i to hrvatsko. U turističkim agencijama najtraženiji izleti do morske obale

Leto je na pragu, letovanja se sanjaju, ali vreme desetodnevnih aranžmana na nekom hrvatskom ostrvu, crnogorskoj obali ili nekoj daljoj destinaciji odavno je iza nas, bar kad je prosečan građanin RS u pitanju.

Građani, zbog sve tanjeg novčaanika, ali i sve većeg i bržeg rasta cena noćenja na bližim destinacijama, ove sezone uglavnom se opredeljuju za vikend letovanja na hrvatskoj obali.

U banjalučkom prevozniku “Žak turs” prepoznali su mogućnosti građana RS, pa su pre nekoliko sezona došli na ideju da organizuju jednodnevne, dvodnevne i trodnevne izlete do mora po vrlo povoljnim cenama. Tako građani, sa skromnijim budžetskim mogućnostima, već po ceni od 40 KM mogu da provedu ceo dan u Makarskoj. U cenu je uračunat samo prevoz.

– Klijentima nudimo i vikend letovanja po ceni od 70 KM u Makarskoj, u koju je uračunat prevoz i noćenje, trodnevni odmor je 110 KM, a šestodnevni 210 po osobi – rekli su u “Žak tursu” za “Novosti”.

Sindikalne organizacije pojedinih firmi u RS takođe se snalaze, kako bi svojim zaposlenima omogućili aranžmane u određenim letovalištima. Jedna od njih je i firma “Arselor Mital” iz Prijedora koja se bavi eksploatacijom ruda. Uprkos teškim uslovima poslovanja, ipak uspevaju da “skuckaju” nešto sredstava za odmor svojih radnika, zahvaljujući prvenstveno saradnji sa “Banjalučkom pivarom”.

– Pivara je ranije imala znatno više radnika, a sada je taj broj smanjen isključivo na broj zaposlenih u proizvodnji. S obzirom da mi imamo ugovor sa njima o saradnji, a njima je ostao popriličan broj upražnjenih mesta za ovaj aranžman, onda ta mesta koriste naši radnici po vrlo povoljnim cenama. Plaća se u tri rate, a noćenje po osobi iznosi simboličnih 8 maraka. Dakle, jedna četvoročlana porodica naših radnika letuje u Sutomoru za 320 KM, što je, po mom mišljenju, vrlo prihvatljiva opcija za uslove u kojima živimo – rekao je za “Novosti” predsednik sindikalne organizacije “Arselor Mitala” Milanko Stojnić.

Mladi par iz Banjaluke Mirna Pijetlović i Velemir Dušanić takođe su se, uprkos prvobitnim planovima koji su bili vezani za duži put, opredelili za vikend u Hrvatskoj.

– Imali smo u planu da ove godine otputujemo u Grčku. Ipak, nakon što smo stavili na papir sve troškove koji nas u narednom periodu očekuju i to uskladili sa primanjima, shvatili smo da je to nepotreban luksuz. Otputovaćemo na produženi vikend u Split kod rodbine, a po povratku ostatak odmora provesti u vikendici na selu. Sledeće godine možda ipak budemo uspeli da otputujemo u Grčku, koja je takođe prihvatljiva sa cenama za naše uslove – rekla je za “Novosti” Mirna.

ZA SEDMICU ČETIRI PLATE

Nasuprot vikend turama, ipak, i dalje nekolicina onih, nešto imućnijih, ne odriče se sedmodnevnih i desetodnevnih letovanja na egzotičnim destinacijama.

– Suprug i ja solidno zarađujemo i sa dvoje dece svake godine biramo neku od egzotičnijih destinacija. U proseku, za sedam dana potrošimo oko 1.500 evra – rekla nam je M. M. iz Doboja.

Podsetimo, prosečna plata u RS kreće se oko 850 KM. Zaposlenih ima oko 250.000. Dakle, prosečna porodica bi za pomenuti aranžman trebalo da izdvoji oko četiri cele plate.

“PAPRENO”

Pored većine građana Republike Srpske koji će se ovog leta zadovoljiti u najboljem slučaju vikendom u Hrvatskoj, ima i onih, istina mali broj, koji će uživati u preskupim aranžmanima na Tajlandu, Maldivima, Kubi, Kini… Cene tih aranžmana kreću se od 2.500 do 20.000 maraka.

Novosti.rs