srna-predstavljena knjiga jasenovac tvornica smrti (1)Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor organizovala je promociju knjige Radovana Piljka “Jasenovac, tvornica smrti”.

Riječ je o dramskom kolažu pisanom kao scenario za film o Jasenovcu, a baziranom na knjizi poema o Gradini i Jasenovcu istog autora i na romanu “Jasenovac” književnika i preživjelog logoraša LJube Jandirća.

“Recenziju su napisale relevantne ličnosti iz svih oblasti – književnik Milenko Stojičić, profesor Miloš Vojinović, vladika Jovan /Ćulibrk/, akademik Muhamed Filipović, Banjalučanin čija su dva brata stradala u Jasenovcu, te istoričar Jovan Mirković koji najbolje poznaje građu o Jasenovcu”, rekao je Piljak.

Knjiga se sastoji od tridesetak priča koje čine cjelinu i koju povezuju likovi poput Atijasa, Miloša i Zore, djece koja se igraju pored velike topole koja će nakon Jasenovca dobiti ime topola užasa. Sve troje će preživjeti koncentracioni logor i sastati se 20 godina nakon što je logor probijen 22. aprila 1945. godine.

“NJih 36 sastalo se 1965. godine kod današnjeg Kamenog cvijeta prvi put. To govori o vlasti koja je temu Jasenovca gurala pod tepih da se o njoj ne zna, ne priča i ćuti”, rekao je Piljak, ističući da je Jasenovac bio marginalizovan u socijalističkom sistemu, odnosno da su informacije o njemu bile sistemski kontrolisane i ideološki definisane.

Osim autora, u prijedorskoj gradskoj čitaonici je o knjigama govorila kritičar Jadranka Knežević, a odlomke iz knjiga i recenzija govorila je glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Radenka Ševa.

SRNA

srna-predstavljena knjiga jasenovac tvornica smrti (2) srna-predstavljena knjiga jasenovac tvornica smrti (3)