maline-sabici (1)U selu Tisova koje “gravitira” sa Gornjom Ravskom nadomak Ljubije nikla je plantaža “crvenog zlata”, tačnije, plantaža maline.

Naime, na parceli od 3 dunuma prošle godine mještanin Dragomir Šabić, zasadio 3.000 sadnica maline, sorte “Meeker”, jedne od, prema riječima stručnjaka, najisplativijih sorta ovog voća koja može uspijevati na ovim brdskim predjelima.

Proteklih dana su na ovoj parceli ubrani i prvi plodovi.

-Sezona berbe je počela a prvi očekivani prinosi su tu. Mnogo je uloženo znoja i truda, a i novca, ali evo, hvala Bogu, počinje mi se sve otplaćivati i to upravo zahvaljujući ovom projektu kojeg sam uspio realizovati – rekao je Šabić, za sada jedini uzgajivač maline na ovom području .

maline-sabici (2)On je dodao da nijedan posao, pogotovo na selu, nije lagan, ali čovjek je primoran na sve.

Prema Šabićevim riječima malinu prodaje u Sanskom Mostu po trenutnoj akontnoj cijeni od 3 KM po kilogramu, ali kako ističe, već za dva-tri dana ugovorom sa otkupljivačem ta cijena će porasti.

Na parceli od 3 dunuma trenutno radi sedam radnika, ali taj broj će se znatno povećati već početkom jula i avgusta mjeseca jer, kako Šabić tvrdi, očekuje kapacitet od dvije tone maline.

Kažu da čovjek uz samo malo volje može dostići željene rezultate i to baš one koje će mu obezbijediti osnovne uslove za život i porodicu, sve drugo je manje važno.

A upravo svemu tome je primjer Šabićeva četveročlana porodica.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

maline-sabici (3) maline-sabici (5) maline-sabici (4) maline-sabici (7) maline-sabici (6)