srna-grujicicPoznatom novosadskom pjesniku i esejisti, koji je porijeklom iz Prijedora, Nenadu Grujičiću svečano je uručena međunarodna nagrada “Zlatni prsten” za njegov sveukupni stvaralački doprinos.

Prestižno priznanje Grujičiću, direktoru pjesničke manifestacije “Brankovo kolo”, uručio je Hristo Petreski, osnivač izdavačke kuće “Feniks” iz Skoplja.

Svečani čin uručenja priznanja obavljen je u spomen-biblioteci čuvene Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima.

Utemeljivači “Zlatnog prstena” su izdavačka kuća “Feniks” i Fondacija za prezentaciju i afirmaciju kulture i nauke “Makedonski prezent” iz Skoplja.

“Ganut sam do lirskog trepeta duše takvim činom moje pesničke sabraće iz Skoplja. Poznato je u mnogim tradicijama da su vitezovi nosili zlatno prstenje, pa ovaj čin na simboličnom planu doživljavam i kao ustoličenje u viteški red pesnika na Balkanu i u Evropi”, rekao je Grujičić novinarima poslije uručenja nagrade.

Petreski je istakao značaj Grujičićevog pjesničkog djela i njegovog ukupnog kulturnog djelovanja u Srbiji, regionu i šire.

“Pojavom prve knjige Nenada Grujičića `Maternji jezik` najavljen je originalan pjesnički talenat, koji se razvio u bogatu lepezu slobodnog i vezanog stiha, u najrazličitijim darovima i rezultatima sa svjetlosnim odjecima u drugim jezicima i kulturama”, istakao je Petreski.

Među dosadašnjim dobitnicima “Zlatnog prstena” su i pjesnici i pisci iz Engleske, Japana, Turske, Ukrajine, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Nenad Grujičić objavio je do sada 14 knjiga pjesama, sedam izbora poezije, sedam knjiga eseja, kritika i polemika, dvije knjige pripovjedaka, jedan roman, dvije drame, četiri antologije i druga djela.

SRNA