srna-vajarska radionica-djeca sa poteskocama (1)Vajarska radionica za djecu sa poteškoćama u razvoju jedan je od niza sadržaja kojima je Muzej Kozare iz Prijedora obilježio 18. maj, Međunarodni dan muzeja.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je radionica organizovana u saradnji sa Javnom ustanovom “Centar Sunce” Prijedor.

“Vajarsku radionicu za desetak štićenika `Centra Sunce` vodi kustos likovne zbirke Muzeja Kozare, a održava se u lapidarijumu muzeja”, naveo je Radonjić.

On je najavio da Muzej Kozare počinje akciju “Poklonite muzeju” odlučivši se za jedan novi pristup u dopunjavanju muzejskih zbirki.

srna-vajarska radionica-djeca sa poteskocama (2) “Riječ je o javnom pozivu svim građanima Prijedora koji posjeduju interesantne predmete, fotografije, dokumente iz perioda od 1950. do 1990. godine, a koji su spremni da Muzeju Kozare poklone dio svoje prošlosti i svojih uspomena koje bi muzej iskoristio u narednoj godini za realiazaciju istorijske izložbe”, pojasnio je Radonjić.

Treća aktivnost koju je Muzej Kozare priredio povodom Međunarodnog dana muzeja je etnološka izložba “Stari zanati” čiji autor je kustos etnološke zbirke Muzeja Kozare Marija Radaković.

U Muzeju Kozare aktuelne su tri izložbe i jedna stalna postavka iz likovne zbirke. Riječ je o dvije etnološke izložbe – “Stari zanati” i “Tragovima naših predaka”, koja prikazuje narodne nošnje iz zbirke Aleksandra Dragića, te o jednoj istorijskoj izložbi “Kozara, spomenik slobode”, realizovanoj u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara”.

srna-vajarska radionica-djeca sa poteskocama (3)Međunarodni dan muzeja, 18. maj, obilježava se od 1977. godine, a u Muzeju Kozare od 2006. godine. Noć muzeja u svijetu se obilježava od 1997. godine, u Muzeju Kozare od 2008. godine, a održava se prve subote nakon Međunarodnog dana muzeja.

SRNA