rudar prijedor-velez-izvjestaj (1)Rudar-Prijedor se od Premijer lige BiH, u susretu dva kluba koji napuštaju najviši rang, oprostio, savladavši mostarski Velež sa 4:0.

Domaćima je ovo bio jedan od tri najubjedljivija trijumfa u bh.eliti, jer su identičnim rezultatom pobijedili ekipe Travnika 19. novembra 2011.godine i Gradine iz Srebrenika, 19. novembra 2012.

Ujedno „rudari sa Sane“ su u borbama za bodove slavili poslije šest i po mjeseci, jer su posljednji put 1.novembra prošle godine na svom terenu bili bolji od sarajevskog Željezničara (1:0).

Goleadu izabranika trenera Zlatka Jelisavca otvorio je u 23.minuti Raastko Rokvić kada je prihvatio loptu, krenuo nekoliko koraka i sa oko 20 metara poslao je u donji desni ugao golmana Harisa Volodera.

rudar prijedor-velez-izvjestaj (4)Samo šest minuta kasnije sa ivice protivničkog šesnaesterca iskosa sa lijeve strane u suprotan ugao loptu za vođstvo od 2:0 šalje Demir Jakupović, koji je u 37.minuti, poslije centaršuta Zorana Milutinovića sa lijeve strane glavom poslao loptu u mrežu i tako ponio epitet najboljeg igrača meča.

Do odmora ostalo je 3:0 za „žuto-plave“, iako su Mostarci mogli smanjiti.

U 43.minutu Dino Ćemalović je pogodio prečku, a pred sam odlazak na odmor našao se sam pred čuvarom mreže Prijedorčana Nemanjom Petrovićem, koji je sjajno reagovao.

U nastavku „rođeni“ su češće „prijetili“.

rudar prijedor-velez-izvjestaj (5)Igrala se 57.minuta kada je kapiten gostiju Nedžad Serdarević lukavo tukao pod prečku, ali loptu u korner izbacuje efektnom inervencijom Petrović, koji se i poslije udarca sa ugla još jednom istakao.

U 76.minuti Demir Peco je izašao „oči u oči“ sa Petrovićem, koji opet brani, a u 79.minuti na suprotnoj strani Nino Jašarević je nepropisno zaustavio Rokvića, kada je sa desne strane ušao u kazneni prostor.

Milutinović je bio siguran egzekutor najstrože kazne za konačnih 4:0.

Mostarci su u finišu pogodili i stativu, a treba istaći odlično navijanje njihove „Crvene armije“, kao i domaće navijačke grupe „Alkohol bojs“, koja je skandirala ime bivšeg igrača i sekretara Rudar-Prijedora Zorana Janjetovića.

Odužila mu se i transparentom sa nastpisom „tvoj istok te nikada zaboraviti neće 7“(broj dresa koji je nosio).

Prisutni su minutom ćutanja prije početka meča odali poštu Zoki, koji je nedavno preminuo.

Rudar-Prijedor: Velež 4:0(3:0)

Prijedor
Gradski stadion
Gledalaca: 300
Sudija: Dragan Petrović (Banjaluka) 8
Strijelci: Rokvić u 23., Jakupović u 29. i 37. i Milutinović (iz jedanaesterca) u 79.minuti
Žuti kartoni: Erić, Gavranović, Bogdanović (Rudar-Prijedor), Lukomirak, Jakirović, (Velež)

RUDAR-PRIJEDOR:
Petrović 8, Bogdanović 6,5, Pekija 7, Burazor 7, Daivodivć 7 (od 59. Gavranović 6,5), Rokvić 7,5 (od 80. Mrkić -), Antonić 7 (od 75. Ćatić -), Milutinović 7,6, D.Jakupović 8, Marić 7, Erić 7

VELEŽ:
Voloder 6, Jakirović 5,5, Benica 5,5, Serdarević 6,5, Demić 6, S.Jakupović 6, Zuhrić 5,5 (od 46. Peco 6,5), Ćemalović 6,5 (od 57. Tatar 6), Lukomirak 5,5, Papaz 6 (od 87. Memić -), Husić 5,5

Igrač utakmice: Demir Jakupović (Rudar-Prijedor)

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

rudar prijedor-velez-izvjestaj (2) rudar prijedor-velez-izvjestaj (3) rudar prijedor-velez-izvjestaj (6) rudar prijedor-velez-izvjestaj (7) rudar prijedor-velez-izvjestaj (8) rudar prijedor-velez-izvjestaj (9) rudar prijedor-velez-izvjestaj (10) rudar prijedor-velez-izvjestaj (11) rudar prijedor-velez-izvjestaj (12)