anton kasipovicMinistar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da su razlozi za usvajanje Nacrta zakona o javnim tužilaštvima to da se izmjenama zakonsih propisa u organizaciji sudova prijedorska regija izjednači sa ostalim, odnosno da bude osnovano okružno tužilaštvo u Prijedoru.

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini rekao da su osnovani Okružni sud i Okružni privredni sud u Prijedoru i da organizacija okružnih tužilaštava prati organizaciju okružnih sudova.

Kasipović je dodao da je Prijedlogom zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala, predviđeno osnivanje posebnog odjeljenja Tužilaštva za suzbijanje korupcije i najtežih oblika kriminala, koje bi trebalo da bude pri Republičkom tužilaštvu.

On je podsjetio i da je odlukom visokog predstavnika 2002. godine donesen Zakon o tužilaštvima Srpske koji je objavljen u “Službenom glasniku”, čiji osnovni tekst nikada nije usvojila Narodna skupština RS.

Ministar Kasipović je dodao da se ovim aktom uređuje organizacija, nadležnost i ovlašćenja javnih tužilaštava u Srpskoj.

SRNA