sud bih (2)Na suđenju za zločine počinjene u selu Zecovi kod Prijedora, svjedok Državnog tužilaštva je u unakrsnom ispitivanju rekao da neke od optuženih poznaje kao dobre ljude i komšije.

Svjedok Z-17, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije u Rasavcima (opština Prijedor), kazao je kako se optuženi Dušan Milunić nije obraćao policajcima na dan akcije u Zecovima.

On je rekao da poznaje Milunića i dodao: “To su sve bile dobre komšije.”

Na prošlom ročištu Z-17 je posvjedočio da mu je bilo poznato da je vršeno skupljanje tijela ubijenih osoba u Zecovima, te da je vidio vojne kamione da prolaze, ali da ne zna šta je bilo u njima.

“To nisu bili naši ljudi koji su vozili te kamione”, izjavio je svjedok na ovom ročištu, dodavši da te vojnike nije prepoznao.

Optuženog Radomira Stojnića svjedok je opisao kao dobrog, komunikativnog čovjeka i komšiju, koji u njegovom prisustvu nije odobravao niti naređivao vršenje zločina.

Odbrana Radovana Četića je svjedoka upitala da li je vidio optuženog na dan akcije u Zecovima, na šta je on odgovorio da nije, kao i da mu nije bio nadređen u vojnom smislu. I Četića je svjedok opisao kao dobrog komšiju i čovjeka.

Ovaj svjedok je na prošlom ročištu izjavio da je vidio optuženog Duška Zorića kako puca u civile u Zecovima, a danas je, odgovarajući na pitanja njegove Odbrane, kazao da ono što je vidio “nije lično prijavio, nego se pričalo”.

Z-17 je rekao da nema saznanja da je optuženi “izbjegavao rat” te da je jedno vrijeme bio u Srbiji.

“Nikad to u životu nisam čuo”, izjavio je svjedok odgovarajući na pitanje da li je čuo prije suđenja da je Zdravko Antonić počinio ikakav zločin na tom području.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 8. aprila.

BIRN