rtrs-pd radarU cilju pojačane kontrole saobraćaja na putevima u Potkozarju postavljen je novi radar, koji će kontrolisati saobraćaj do četvrtog aprila.

Vozači iz Prijedora ovih dana mnogo su oprezniji. Na magistralnim putnim pravcima, koji grad Prijedor povezuju sa susjednim opštinama, postavljen je novi radar koji automatski prati brzinu vozila, bez prisustva policije. Radar je teško uočljiv a novčane kazne su od 40 do 1.000 KM. Ipak, većina prijedorskih vozača podržava postavljanje radara.

Saobraćajna policija pokušava uz pomoć novog radara da uspostavi više reda na magistralnim putevima na području Prijedora. Vozači kažu, bez novčane kazne, nema ni uspostavljanja reda u saobraćaju.

Novi radar je na principu Doplerovog efekta i prati kretanje vozila u šest traka, razlikujući putnička i teretna vozila. Većina kazni za prekoračenje brzine je od 40 do 400 KM, dok će kaznom od 1.000 KM biti kažnjavani najnesavjesniji vozači, koji ugrožavaju život mještana u naseljenim mjestima.

– Pravi efekat tog radara nije samo broj kažnjenih vozača. Pravi efekat radara je i onaj njegov preventivni dio pa i činjenica da upozoravamo vozače da postoji uređaj koji će na automatskom modu registrovati prekršaj,a da vozač neće ni znati da je napravio prekršaj. Za vrijeme rada dva sata tog uređaja nije registrovano nijedno prekoračenje brzine. Јeste da je bilo upozoravanja vozača jedni od drugih ali i to je nešto – rekao je Marinko Gnjato, inspektor za saobraćaj Sektora policije CЈB Prijedor.

U policiji kažu da će radar na magistralnim putevima u Prijedoru biti postavljen do četvrtog aprila.

RTRS