mladen paukovic (1)Mladen Pauković, dijete leptir iz Prijedora od rođenja boluje od Bulozne epidermolize. To je nasljedna bolest koja za posljedicu ima oštećenja na koži slična opekotinama, ali sa stvaranjem velikih površina plikova i rana. Zahvaćena je i sluzokoža unutrašnjih organa. Kod težih formi zarastanje rana prate i trajna oštećenja poput srastanja prstiju, ali sve to ne predstavlja prepreku ovom hrabrom mladiću za životne borbe.

Naime, Mladen je položio posljednji ispit na Visokoj školi za ekonomiju i informatiku u Prijedoru i sada sprema diplomski ispit.

Kako se u medijima izjasnio da bi volio raditi poslove vezane za marketing i web-dizajn, Fondacija “Zajednički put” je odlučila da mu omogući sticanje znanja i vještina iz ovih oblasti.

“Kad su mediji objavili moju priču, dobio sam poziv iz Fondacije. Objasnili su mi da treba da počne obuka u izradi web stranica koja je potpuno besplatna i pitali me da li sam zainteresovan da idem na nju. Odmah po završetku razgovora sam otišao kod njih i potpisao pristupni ugovor. Tu priliku nisam htio, ni mogao da propustim. I ne kajem se ni malo.”, rekao je Mladen i dodao.

“Do sada smo imali sedam radionica i napredujemo velikom brzinom. Gradivo mi nije toliko zahtjevno, jer me oduvijek zanimao web dizajn i rad na računaru, pa dobro vladam u toj oblasti. Čak, nekad kad profesor objašnjava nekom dodatno, ja objasnim kolegama oko mene kojima nije jasno nešto.”

Mladen ne krije zadovoljstvo sa kolegama, ostalim polaznicima i druženjem.

“Super nam je. Društvo je super, nema ljubomore i zavisti. Smijemo se, pričamo, radimo, pomažemo jedni drugima i svaku radionicu ispoštujemo sve što nam profesor zada. Toliko mi je lijepo na radionicama, da bih volio da budu češće od ova tri puta sedmično što imamo.”

Ali, ističe da je druženje na drugom mjestu, a prvenstveno su svi tu da nauče.

“Svi su shvatili značaj ovog posla i oziljno pristupili učenju, pa i ja. Ovo je super stvar za svakog mladog čovjeka, sa ovim nam se daje direktna poslovna prilika, na nama je dalje hoćemo li to iskoristiti i kako. Ovdje ćemo dobiti sve moguće znanje za izradu sajta, a jedan web sajt košta kao jedna plata ovdje i to nije mala stvar, nikako.”

Fondacija „Zajednički put“ organizuje besplatnu obuku izrade web stranica za 12 osoba sa invaliditetom sa područja grada Prijedora. Ovaj projekat, koji će trajati dva mjeseca, a počeo je 12.3.2016, finansira USAID “Partnership for innovation”, a časove vodi Nemanja Šipka, web dizajner iz Banjaluke.

Obuku iz izrade web stranica pohađaju Nina Banović, Dejana Vujnović, Nataša Kuseta, Biljana Džepina, Nemanja Gruban, Dejan Kočić, Predrag Crnobrnja, Jadranka Ružičić, Branislav Vukaljević, Denis Panić, Dragana Krunić i Mladen Pauković.

“Prepoznali smo ovaj posao kao posao budućnosti i priliku mladim osobama sa invaliditetom za zaposlenje i ostvarivanje ličnih primanja iz svog ličnog doma. Ova obuka predstavlja jedan kvalitetan temelj za posao budućeg web dizajnera. Nakon nje, svi polaznici će imati sopstvenu internet stranicu koju će oni izraditi od nule, i uzeće učešće u izradi novih stranica Fondacije. Mladena smo prepoznali kao kapacitet, obzirom na fakultet koji završava i na interesovanja koja je iskazao. Nismo pogriješili, jako je vrijedan, marljiv, temeljan i brz. Čak je nekad i produžena ruka predavaču, često ga kolege sa kursa zovu u pomoć”, rekla je Bojana Bojanić, koordinator Fondacije.

Iz Fondacije “Zajednički put” ističu da će nakon obuke raditi na promociji polaznika u profesionalnom smislu i da su sigurni da će to biti jako dobar početak i odskočna daska za ovog vrijednog momka.

Fondacija “Zajednički put” djeluje u Prijedoru četiri godine, do sada broji oko hiljadu korisnika od kojih je 380 osoba sa invaliditetom. Primarni cilj Fondacije i programa koje ona sprovodi jeste osposobljavanje mladih ljudi i mladih sa invaliditetom da postanu konkurentniji na tržištu rada.

mladiprijedora.info