ivan sakicBokseru Borilačkog kluba “Viner” iz Prijedora Ivanu Šakiću zabranjeno je da se takmiči četiri godine zbog korištenja steroida, saopšteno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Doping komisija Švedske sportske konfederacije obavijestila je Agenciju za antidoping kontrolu BiH da je u uzorku Sakića, prilikom doping kontrole na takmičenju u Švedskoj, utvrđeno prisustvo zabranjene supstance dehidrohlormetiltestosterona.

Ova supstanca, prema listi zabranjenih sredstava za 2016. godinu, pripada grupi anaboličkih sredstava, odnosno egzogenim anaboličkim androgenim steroidima.

Supstanca je na tržištu poznata pod nazivom “turinabol” i pokazuje anabolički efekt u kombinaciji sa relativno niskom androgenom komponentom.

To nije steroid koji uzrokuje brz dobitak na snazi, težini i mišićnoj masi, nego se rezultati ogledaju dobijanjem mišićne mase i snage ukoliko se uzima tokom nekoliko sedmica, a efekti zavise od doze.

Popularan je zbog činjenice da se njegovi metaboliti brzo izlučuju urinom.

Neželjeni efekti korištenja ovog steroida su smanjenje produkcije testosterona, ginekomastija, akne, bolovi u stomaku i nekontrolisano agresivno ponašanje.

SRNA

Ovim povodom oglasio se i Prijedorčanin Ivan Šakić.

-Zaista mi nije jasno o čemu se radi. Istina je da sam odradio jedan meč u Švedskoj u septembru prošle godine. Međutim, nakon toga sam krajem 2015. boksovao i u Njemačkoj i u Češkoj a imam zakazan meč ponovo u Njemačkoj 8. aprila, što se može provjeriti na boxrec.com Zar bih mogao da boksujem da sam bio “na steroidima” – postavlja pitanje 25-godišnji Prijedorčanin.

On dodaje da nastupa pod okriljem veoma ozbiljne bokserske organizacije BDB (Bund Deutscher Berufsboxer) iz Njemačke te da sa njihove strane nije bilo nikakvih obavještenja, niti je bilo kakvih poziva od strane Doping komisije Švedske sportske konfederacije i Agencije za antidoping kontrolu BiH.

-S obzirom na sva loša dešavanja u Bokserskom savezu BiH, u posljednje dvije godine većina boksera iz naše zemlje ne nastupaju sa licencama BiH već nastupaju sa licencama drugih država, kao što je to slučaj sa Ivanom. Bojim se da se iza toga krije nešto drugo a ne da je u pitanju korištenje nedozvoljenih sredstava – pojašnjava bokser i menadžer Adnan Žilić.

On dodaje da je Bokserski savez BiH spao tek na nekoliko ljudi, trenutno nema ni predsjednika, a čak je pod sumnjom da je namjerno pustio dopingovanog boksera da se takmiči i sada je privremeni član EBU (Evropska bokserska unija).

-Sa druge strane je BDB koji se ozbiljno bavi boksom, nije imao nikakvih primjedbi na Šakićeve mečeve, odnosno vode računa o svemu što je bitno, od povreda i nokauta pa sve do doping kontrola – ističe Žilić i dodaje da u ovu organizaciju nikada nije stigao navodni pozitivan nalaz Ivana Šakića.

S obzirom na sve ove činjenice te da je rezultat doping kontrole nakon mečeva krajem 2015. godine bio negativan, očekujemo da će Ivan Šakić bez problema nastupiti 8. aprila na bokserskoj Gala večeri u Minhenu.

Treba istaći i sljedeću činjenicu koja mladom Prijedorčaninu daje za pravo da je nevin u navodnom slučaju dopinga.

Naime, Ivan Šakić je nedavno 20-ak dana boravio u Njemačkoj na poziv poznatog boksera Igora Mihaljkina kome je bio sparing partner pred njegov meč u odbrani dvije svjetske bokserske titule, te je prošao kontrole njegovog tima što se može provjeriti.

Šakić je spreman da dostavi i ljekarsko uvjerenje koje je urađeno da bi uopšte dobio licencu za sparingovanje i novi meč.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com