srna-tomic-sedlar-strajk (1)Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović pozvao je NJegoša Tomića, sina poginulog borca Vojske Republike Srpske iz Višegrada, da prekine štrajk glađu, navodeći da se potrebe zapošljavanja boračkih kategorija moraju rješavati sistematski.

“Zamolio sam NJegoša da prekine štrajk glađu i da ne iscrpljuje sebe, jer je to prije svega štetno po njegovo zdravlje”, rekao je Savanović novinarima nakon što je posjetio Tomića, koji sedmi dan štrajkuje glađu u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

Savanović je rekao da će resorno ministarstvo zajedno sa porodicama poginulih i Boračkom organizacijom Republike Srpske napraviti prioritete u zapošljavanju na način da se materijalno najugroženiji nađu na vrhu liste prioriteta.

On je istakao da je u saradnji sa Vladom Srpske, resornim ministarstvom i lokalnim zajednicama potrebno definisati prioritete u okviru kojih će boračke kategorije biti zapošljavane tamo gdje ima mogućnosti.

Savanović smatra da pojedinačno zapošnjavanje djece poginulih boraca nije dobro, jer bi to otvorilo proces koji bi bio nezaustavljiv u smislu određenih uslovljavanja.

On je rekao da boračke kategorije imaju prioritet u budžetu Republike Srpske, podsjetivši da je Vlada do sada stambeno zbrinula oko 8.000 ljudi iz kategorije porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i da je izgrađeno oko 3.100 stanova.

NJegoš Tomić rekao je novinarima da nastavlja štrajk glađu, jer ne može preći preko svojih principa koji podrazumijevaju kolektivno rješavanje zapošljavanja boračkih kategorija u Srpskoj.

“Vjerujem ministru i hvala mu na dobronamjernim savjetima”, rekao je Tomić.

Kćerka poginulog borca Vojske Republie Srpske Danijela Sedlar iz Prijedora, koja je u petak došla da podrži Tomića u štrajku glađu, rekla je novinarima da će nastaviti da podržava Tomića dok ne bude riješeno stambeno pitanje njene i svih drugih porodica iz boračkih kategorija.

srna-tomic-sedlar-strajk (2)Delegacija Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka, koju je predvodio njen predsjednik Stanislav Brkić, posjetila je danas NJegoša Tomića, sina poginulog borca Vojske Republike Srpske iz Višegrada koji sedmi dan štrajkuje glađu u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

Brkić je rekao da Gradska organizacija porodica poginulih Banjaluke NJegošu Tomiću i Danijeli Serdar iz Prijedora nije pružila samo deklarativnu podršku u ostvarivanju njihovih prava, već im je dala i jednokratnu novčanu pomoć od po 500 KM.

“Dali smo im jednokratnu finansijsku pomoć, a ja lično još po 100 KM, kako bi kupili vitamine i lakše prebrodili ovu situaciju”, rekao je Brkić.

SRNA