stab 13juniGradonačelnik Prijedora Marko Pavić najavio je da će porodicama koje su najviše ugrožene u poplavama sutra biti uručena vrijedna donacija namještaja firmi “Mastervud” iz Prijedora i “Vitorog” iz Novog Sada, kao i četiri šlepera cementa preduzeća “Cemeks”.

Obrazlažući mjere koje se u Prijedoru preduzimaju da bi se sanirale štete od poplava, Pavić je istakao da je do sada podijeljeno 1.562 kubika pijeska i 5.602 vreće cementa, te da će podjela biti nastavljena u ponedjeljak, 16. juna za sve kojima je ovaj građevinski materijal potreban za sanaciju podova u poplavljenim domovima.

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije, Pavić je rekao novinarima da će
u ponedjeljak biti nastavljeno i ispumpavanje, čišćenje i dezinfekcija bunara da bi domaćinstva imala vodu za piće.

Pavić smatra da je u javnosti stvorena takva slika kao da u Prijedoru nije bilo poplava, te da taj grad rijetko ko spominje u tom kontekstu.

“Prijedor ne želi takmičenje među gradovima ko je više stradao, niti među strankama ko će se pokazati bolje prema građanima. Ne želim nadmetanje pozicije i opozicije o tome ko je bio na usluzi građanima”, rekao je Pavić, dodavši da su građani sve vidjeli i tačno znaju šta je ko radio ili nije uradio.

On je naveo da svaki građanin, bez obzira u kojem gradu ili dijelu Republike živi, zaslužuje pomoć. “Ovo što se medijski radi jednostavno ne dozvoljava da građani imaju isti tretman nakon poplava”, smatra gradonačelnik Prijedora.

On je naveo da je vodostaj rijeke Sane 30 centimetara i da je temperatura vode 18,2 stepena Celzijusa što znači da će ona uskoro biti za kupanje.

“Uzeli smo uzorke vode iz Sane koji su na analizi i uskoro ćemo imati rezultate prema kojima ćemo znati da li je Sana za kupanje budući da je sezona blizu”, dodao je Pavić.

On je naveo da su osim ispravnosti vode za kupanje, problem i plaže koje su zagađene, nisu očišćene i dezinfikovane, te da je rizično sada tražiti osvježenje na Sani.

Pavić je dodao da će u narednom periodu jedan dio plaža biti pokošen i dezinfikovan, nakon čega će moći da prime kupače.

SRNA