amp-direkcijaRudnik “ArselorMital” Prijedor je zbog prekida željezničkog saobraćaja do danas pretrpio štetu od oko pet miliona maraka budući da nije mogao otpremati željeznu rudu prema Zenici, zbog čega je obustavio i proizvodnju, procijenjeno je u ovom preduzeću.

“Petnaestak dana ekipe naših radnika i naše mašine rade na rekonstrukciji pruge kod Doboja gdje smo do sada poslali i 8.000 kubika kamena. Očekujemo da bi pruga Doboj – Banjaluka u nedjelju mogla biti osposobljena za saobraćaj”, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

Rudnik je dnevno slao 120 kamiona rude drumskim saobraćajem ka zeničkoj željezari, ali se tu radi o 2.500 do 3.000 tona na dan, dok se u normalnim uslovima željezničkim saobraćajem dnevno iz Omarske ka Zenici otprema po 8.000 tona željezne rude.

“Po normalizaciji saobraćaja nastojaćemo da narednih mjeseci u saradnji sa željeznicama i Republike Srpske i Federacije BiH razmotrimo mogućnosti nadoknade gubitaka”, kažu u rudniku.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da se radi o gubitku i jednih i drugih.

“Koliko rudnik nije prevezao rude, za toliko su `Željeznicama` smanjeni prihodi”, pojasnio je Pavić.

On je naveo da je u jednom manjem dijelu pruga kod Doboja sanirana, a da se sanacija većeg dijela očekuje u nedjelju, te bi željeznički saobraćaj mogao profunkcionisati u ponedjeljak.

“Ruda se prevozi kamionima kako visoke peći u zeničkoj željezari ne bi stale”, dodao je Pavić.

Do prekida pruge došlo je u Kostajnici kod Doboja u dužini od 250 metara, kao i mjestima Prisoje i Kulaši u dužini od po 50 metara.

SRNA