fsa prijedor-10 godina postojanja (1)Na svečan način, u restoranu „Monako“ u Prijedoru, regionalni ligaš Republike Srpske, ekipa FSA Prijedor obilježila je svoj jubilej, 10 godina postojanja i rada.

Predsjednik ovog sportskog kolektiva Aleksandar Savić podsjetio je da su ga 16.decembra 2005.godine osnovali, kao školu fudbala, Stojan Janjetović i Nenad Bašić, a da je poslije rada na terenu FK Tukovi, od 2007.godine dobio na korištenje teren u kasarni „Žarko Zgonjanin“.

-Omladinski pogon imao je nastupe na međunarodnim turnirima. U Francuskoj 2013. godine igrali smo protiv Sent Etjena, koji ima najviše titula u mlađim kategorijama, Tuluza i Meca, a u Italiji 2015. godine na turniru „Leviko terme“ rivali su nam bili Juventus iz Torina, Inter (Milano), Ćezena i Udineze, a imali smo po jednu pobjedi i remi, uz tri poraza. Uspostavili smo kontakt sa beogradskom Crvenom zvezdom i očekujemo da marta naredne godine bude gost sa mlađim kategorijama. U Regionalnoj ligi Prijedor pioniri su nam bili najbolji u sezonama 2007/2008, 2008/2009 i 2011/2012, a kadeti 2009/2010, 2011/2012 i 2012/2013. Od osnivanja kroz školu je prošlo oko 400 djece, a danas ih je 60, uz 10 djevojčica – naglasio je Savić.

fsa prijedor-10 godina postojanja (2)Od 2008.godine Prijedorčani imaju seniorsku ekipu, koja je do 2011.godine bila član Pete lige FSP Prijedor, a u svojoj drugoj sezoni u Četvrtoj ligi PFS Prijedor 2012/2013 osvajaju prvo mjesto i ulaze u regionalni rang takmičenja u kojem su i sada.

Seniorski pogon broji 28 igrača, koliko i veterani, koji su svoje aktivnosti započeli 2011.godine.

Uspostavili su saradnju 12.maja 2012.godine sa Sportskim udruženjem „Bundesliga“ iz Temerina, sa kojim su imali osam druženja, a na dva turnira, u znak sjećanja na preminule članove, u ovom vojvođanskom gradu, 2014. i ove godine osvajali su prvo mjesto.

fsa prijedor-10 godina postojanja (4)Plakete FSA Prijedor Savić i Miroslav Šormaz uručili su, između ostalih, Stanku Vujkoviću, Garnizonu Prijedor, preduzeću ArcelorMittal Prijedor, predsjedniku banjalučkog Željezničara Predragu Zgonjaninu, Radovanu Tomašu, Ninoslavu Jovičiću te kao posebna priznanja pomenutim osnivačima Bašiću i Janjetoviću.

Zahvalnice su dobili i potpisnici ovih redova Nenad Đerić i Aleksandar Drakulić, a predstavnik ŠNK „Podovi“ (Dvor na Uni) iz susjedne Hrvatske Ibro Safić predao je zastavu Aleksandru Saviću, a Nenadu Bašiću poklonio „čipovani“ sat, kako je u šali rekao, da bi znao kada su fudbaleri kod kuće, a kada u gostioni.

Ugodno slavljeničko veče, uz muziku, ali i iskazane glasovne mogućnosti prvog čovjeka „FSA-ovaca“, prisustvom predstavnika OFK Brdo iz Hambarina, kao i Sloge (Rakelići) i Rudar-Prijedora, potvrdilo je da je ovaj klub zadržao prave odnose na kojima je počeo sa radom, prijateljstvo i drugarstvo, a neće biti iznenađenje ukoliko se veoma brzo nađe u drugoligaškoj konkurenciji Srpske. To pristupom prema „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“ i zaslužuje.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com