prevoz ucenikaĐaci iz naselja Muslimanska Gomjenica kod Prijedora više neće moći da koriste javni prevoz do škole jer je jedini prevoznik koji je saobraćao između ovog naselja i područne škole u Gomjenici izgubio licencu, rekla je direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” Prijedor Sanja Munjiza.

“To je prevoznik koji je imao licencu u proteklih godinu dana. Zabrana je došla u nezgodno vrijeme jer je do kraja polugodišta ostalo još dvije sedmice, a onda dolazi raspust koji traje do 25. januara, do kada je ovaj problem mogao biti riješen bezbolnije po djecu i roditelje”, rekla je Munjiza na Forumu za bezbjednost građana grada Prijedora.

Ona je navela da se sada suočava sa roditeljima koji ne znaju kako da im djeca nastave ići u školu, koji se žale i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i najavljuju da neće slati djecu u školu ako se ne nađe rješenje za prevoz.

“Teško je naći novog prevoznika budući da oni tvrde da je to nerentabilna linija”, rekla je Munjiza i istakla da škola nema nikakvog uticaja na izbor prevoznika.

Ona je navela da bi škole trebalo da budu konsultovane kada se biraju prevoznici kada je riječ o vremenu polazaka, da bi se “ono što je više moguće uskladilo sa potrebama učenika”.

“Nas, nažalost, nikad niko nije pitao kad zvoni pa da se u skladu sa tim određuje red vožnje”, dodala je Munjiza.

Saobraćajni inspektor Zoran Baljak rekao je da se nakon utvrđivanja tehničke neispravnosti – vozilo automatski isključuje iz saobraćaja.

“Zbog djece je korisno što je ovaj prevoznik isključen”, rekao je Baljak.

Predstavnik Odsjeka za mjesne zajednice Dragica Janković rekla je da je i u ovaj odsjek stigao zahtjev roditelja Muslimanske Gomjenice u kojem se traži hitno vraćanje autobuske linije koja je prevozila njihovu djecu od kuće do škole i nazad.

“Zahtjev smo proslijedili Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove grada Prijedora i ono sada traži prevoznika”, dodala je Jankovićeva.

Forum za bezbjednost građana Prijedora savjetodavno je tijelo koje okuplja predstavnike više desetina institucija koji identifikuju bezbjednosne probleme, raspravljaju o njima i predlažu moguća rješenja.

Postoji već 12 godina, zasjeda jednom u dva mjeseca i po uzoru na Prijedor osnovale su ga i mnoge druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com