srednjoskolski centar novembar 2015Ministarstvo prosvete i kulture poslalo je školama uputstva kako da povećaju bezbednost nakon terorističkih napada u Parizu.

Ove instrukcije ozbiljno su shvaćene u Srednjoškolskom centru u Prijedoru. Školama je naloženo da uz dežurne učenike obavezno na ulaznim vratima bude jedan radnik škole, te da vrata škole mogu biti otključana samo u vreme velikog odmora. Naloženo je da se po okončanju nastave obavezno zaključavaju glavna ulazna vrata i kapija u dvorištu. Odeljenske starešine moraju upoznati učenike sa opasnostima s kojima se mogu suočiti za vreme nastave. Ove mere donete su u svetlu poslednjih terorističkih napada u Evropi i svetu.

Direktor SŠC u Prijedoru Milenko Kosić kaže da škola ima 16 radnika, koji nisu vezani direktno za nastavni proccs, pa je jedan od njih zadužen da dežura na vratima zajedno sa dežurnim učenicima.

– Naš radnik je zadužen da prati ko sve ulazi u školu i kako se ponaša. Učenici za sada izlaze van objekta samo za vreme velikog odmora. U sklopu našeg objekta je i Poljoprivredno-prehrambena škola, a za sada smo samo mi obezbedili radnika, pa se nadamo da će i oni ispoštovati upute i obezbediti jednog radnika – kaže Kosić.

Ovo je jedina prijedorska škola koja ima video-nadzor, a Kosić kaže da je problem i u popodnevnim satima, kada radnik koji je zadužen za ulaz ode kući pa onda čistačica dežura sa učenicima.

U školama kažu da se stiče utisak da roditelji nisu mnogo zainteresovani za bezbednost njihove dece jer i ne pitaju nadležne u školama koliko su deca sigurna za vreme nastave. Učenicima je preporučeno da se ne okupljaju ispred škole i da ne stvaraju veće grupe, a roditeljima da dolaze po decu u osnovnim školama i vrtićima.

Policija dežura u školi

lz Centra javne bezbednosti Prijedor su nam rekli da su nakon terorističkih napada u Parizu znatno pojačane mere bezbednosti oko školskih objekata. U krugu škola svaki dan dežura policajac i to od sedam do 19 časova.

EuroBlic