gradska uprava prijedor-maj 2015U Prijedoru se posljednjih godina bilježi znatan i konstantan pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti, a pozitivni trendovi posljedica su finansijske podrške lokalne zajednice i podsticaja iz republičkog budžeta, izjavila je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Zinajda Hošić.

Zahvaljujući projektima Vlade Republike Srpske i aktivnim mjerama i programima podrške Zavoda za zapošljavanje Srpske, u prijedorskoj regiji lani je zaposleno 151 lice, dok su podsticajima iz budžeta grada Prijedora do posla došla 144 lica.

Najviše je povećan broj zaposlenih sa srednjom i nižom stručnom spremom, a broj lica kojima je u 2014. godini zaključen radni odnos manji je za 83 od broja novozaposlenih lica.

“Važno je napomenuti da su razlozi prestanka ili zaključenja radnog odnosa, pored zatvaranja firmi i otpuštanja radnika, i odlazak radnika na rad u druge države, opštine i gradove, kao i sticanje zakonskih uslova za odlazak radnika u penziju”, navodi se u informaciji i stanju zaposlenosti i nezaposlenosti na području Prijedora u 2014. godini.

Hošićeva je navela da se od ove godine vodi i evidencija o broju radnika koji se vode kao nezaposlena lica, ali koji rade po ugovorima o djelu ili o privremenim i povremenim poslovima i ostvaruju lična primanja, dodajući da je takvih lica u Prijedoru trenutno 350.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com