prijedor-googlemapsRok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata mogao bi biti produžen do kraja iduće godine kako je predviđeno u radnoj verziji novog Zakona o uređenju prostora i građenju.

Postupak legalizacije najčešće koče neriješeni imovinsko pravni odnosi, međutim to nije razlog da se ne započne ovaj proces, ističu u Odsjeku za građenje i upotrebu objekata grada Prijedora.

-Proces legalizacije bespravno izgrađenih objekata godinama teče kontinuirano. Nešto veći broj zahtjeva za legalizaciju zabilježen je nakon uvođenja određenih olakšica od strane zakonodavca, koje je kasnije ukinuo Ustavni sud, jer je takva odluka bila neustavana, kaže Vesna Ritan, šef Odsjeka za građenje i upotrebu objekata grada Prijedora.

A šta po pitanju legalizacije donosi radna verzija novog Zakona o uređenju prostora i građenju još se uvijek ne zna.

Jedino što je poznato u predlogu novog zakona jeste da je rok za legalizaciju produžen do kraja iduće godine. Inače, procedura legalizacije, kako tvrde u Odsjeku za građenje i upotrebu objekata grada Prijedora, nije komplikovana. Za podnošenje zahtjeva dovoljno je imati samo lokacijske uslove, koji se mogu obezbjediti bez obzira na to da li su riješeni imovinsko pravni odnosi, a koji su i najveća kočnica u završetku procedure legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

U Gradskoj upravi pozivaju građane, koji nisu do sada podnosili zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenog objekta, da ako ništa drugo bar krenu sa procedurom legalizacije. Inače, pretpostavlja se da na području Prijedora do sada ima oko 5000 bespravno izgrađenih objekata.

RTV Prijedor