glas-putari spremniPeriod zimskih uslova na putevima Srpske nastupio je 15. novembra, a zimske službe spremno će dočekati prve sniježne pahulje, koje se prema najavama meteorologa očekuju tokom vikenda.

Dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS Draško Rudan rekao je da u toplom vremenu možemo uživati do vikenda, a od subote nas već očekuje snijeg. Za razliku od mnogih prethodnih godina u zimskim službama širom RS poručuju da ih ovaj put snijeg neće iznenaditi.

– U subotu se očekuju veće padavine i naglo zahlađenje. Kiša će preći u snijeg najprije u planinama na zapadu Krajine, a tokom nedjelje i u nižim predjelima – kazao je Rudan.

Načelnik odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi Banjaluke Zoran Novaković kazao je da je vrlo bitno da preduzeća zadužena za čišćenje saobraćajnica prvi snijeg dočekaju spremno.

– Zimska služba u Banjaluci je proteklih godina radila dosta dobro i ne očekujem bilo kakve probleme u tom pogledu – istakao je Novaković.

Iz prijedorske zimske službe ističu da je Konzorcijum “Prijedorputevi – Kozaraputevi” dobio 503 kilometra magistralnih i regionalnih puteva za održavanje zimi.

– Nabavljeno je 2.000 tona soli, 7.000 kubika abrazivnog materijala, te obezbijeđeno dvadesetak mašina sa posipačima i specijalnim vozilima – rekao je rukovodilac Zimske službe Darko Radaković.

Rukovodilac Zimskih službi preduzeća “Komunalne usluge” Dragan Petrović potvrdio je da je obezbijeđeno 30 kubika abrazivnog materijala, oko 40 tona soli i tonu uree za posipanje popločane glavne gradske ulice.

– Ukoliko bude potrebe, na vrijeme i adekvatno ćemo odreagovati na skoro 59 kilometara puteva koji su u nadležnosti preduzeća – rekao je direktor Komunalnog preduzeća “Gradska čistoća” u Gradišci Goran Bjelić.

Direktor srbačkog “Komunalca” Nenad Radomir rekao je da je ostalo da se nabave manje količine posipnog materijala ali će zimske službe biti u potpunosti osposobljene.

Snijeg ne bi trebalo da iznenadi ni bijeljinske putare.

– Oprema je u potpunosti spremna, nabavili smo abrazivni materijal i rasporedili na naše punktove u Bijeljini, Brčkom i Loparama i u skladu s vremenskim uslovima intenziviraćemo poslove – istakao je direktor preduzeća “Bijeljina putevi” Nemanja Tolj.

Iz opštine Foča poručuju da je za zimsko održavanje puteva u budžetu planirano 50.000 maraka.

– Preduzeća koja će održavati puteve zajedno sa preduzećem “Komunalac” spremni su i raspolažu dovoljnim količinama abrazivnog materijala – rekli su u opštini Foča.

Zadaci zimske službe
Mašinsko čišćenje snijega sa ulica, trotoara, mostova, lokalnih i nekategorisanih puteva
Posipanje soli
Čišćenje odvoda
Izbor izvođača radova za poslove zimske službe
Nadzor nad izvođenjem radova

Obaveze građana
Uklanjanje snijega i leda ispred svojih ulaza
Vlasnici i korisnici poslovnih prostora čiste površinu uz objekat širine najmanje dva metra
Uklanjanje snijega i leda sa krovova poslovnih objekata

Zabranjeno
Izbacivanje snijega i leda na ulicu
Deponovanje snijega i leda u parkovima
Sankanje i klizanje na javnim saobraćajnim površinama

Glas Srpske