rtrs-pavic-djokicVlada Republike Srpske je tokom posljednjih nekoliko godina u Prijedor investirala oko 7. 600. 000 maraka putem raznih projekat namijenjenih privrednom razvoju, izjavio je resorni ministar Petar Đokić, nakon sastanka sa gradonačelnikom Markom Pavićem.

Vlada Srpske godinama je ulagala u Prijedor. Rezultat je 1. 500 nezaposlenih manje nego prošle godine i izvozno orjentisana privreda. Pokrivenost uvoza izvozom u u Prijedoru iznosi 120 odsto, dvostruko više nego što pokazuje statistika izvoza Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

“Ukupna dobit privrede Prijedora za prošlu godinu je je 42 miliona maraka, što je dobar pokazatelj, jer je ukupno privreda pozitivno poslovala”, naglasio je gradonačelnik prijedora Marko Pavić.

“U poslednjih pet, šest godina Vlada Srpske investirala je oko 7. 600.000 maraka kroz razne projekte, kao vid podrške gradu Prijedoru, a sa oko četiri i po miliona samo je podržana privreda”, istakao je Petar Đokić ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Najviše pažnje privuklo je pitanje prijedorskog rudnika „Arselor mital“, čijih 850 radnika čeka rješenje situacije. Pavić i Đokić su se složili da bi ugrožavanje ove kompanije dovelo do gubitka oko 9. 000 radnih mjesta u Srpskoj i Federaciji BiH.

Pavić je istakao da je rudnik za Prijedor najveći privredni kapacitet, te da kao takav mora imati zaslužen tretman i od gradske vlasti i od Vlade Republike Srpske.

“Smatramo da se Mital neopravdano našao u žiži spekulantskih izjava i nesavjesnog odnosa prema privrednim kapacitetima u Republici Srpskoj od nekih pojedinaca, ali Vlada mora Mital tretirati prema njegovom značaju. Mital, s druge strane, mora svoje obaveze izvršavati prema Srpskoj i prema zaposlenima”, rekao je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

“Mi želimo da pronađemo rješenje da se sve obaveze koje postoje prema državi uredno izvršavaju i „Arselor mital“ i svaka druga kompanija, a da istovremeno pronađemo način na koji bi mi mogli da zaštitimo takve investitore”, siatakao je Đokić.

Sudbina rudnika biće poznata za dva dana kada će se oglasiti predstavnici „Arselor mitala“ iz Prijedora i Zenice. Iz ministarstva industrije potvrđeno je da za sada miruju aktivnosti oko prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“.

Sa sastanka u Prijedoru upućena je i poruka da je koalicija tri političke partije u Srpskoj stabila i da kao takva znači stabilnost Vlade i njenih institucija.

RTRS