ndc pd-odlazak u teslic (2)Stotinu djece osnovnoškolskog uzrasta iz Prijedora i Sanskog Mosta otputovalo je danas u Teslić na trodnevni program u organizaciji prijedorske kancelarije Nansen dijalog centra /NDC/.

“Djeca će pohađati edukativne, kreativne i rekreativne radionice, a cilj nam je bio da djeca budu u prirodi i na čistom vazduhu dok njihovi roditelji čiste poplavljene kuće”, rekla je Srni direktor NDC Prijedor Tanja Milovanović.

Ona je navela da se boravak u Tesliću realizuje u okviru redovnih programskih aktivnosti NDC-a fokusiranih na međuetničku i međuentitetsku saradnju Prijedora i Sanskog Mosta, te škola i mjesnih zajednica iz ovih dviju lokalnih zajednica.

ndc pd-odlazak u teslic (1)“Sa djecom boravi šest nastavnika, ljekar pedijatar i medicinska sestra, kao i osoblje Nansen dijalog centra Prijedor i sve rade volonetrski, a u popodnevnim satima pridružiće nam se i direktor Osnovne škole `Desanka Maksimović` Borislavka Tokić”, kazala je Milovanović.

Pedijatar Azra Pašalić rekla je da je od roditelja svojih malih pacijenata posljednjih dana slušala o problemima s kojim se susreću prilikom čišćenja poplavljenih kuća: gdje da smjeste djecu, kako da ih odvode u školu i vraćaju iz škole, gdje da djeca prenoće da ih zaštite od udisanja vazduha u poplavljenim prostorijama.

“Djeci će ovo doći kao jedan vid rehabilitacije. Svi roditelji mogu da budu bezbjedni kad je zdravlje njihove djece u pitanju jer će biti pod budnom i stalnom pažnjom pedijatra i medicinske sestre, a obezbijedili smo i snabdijevanje lijekove, ukoliko za tim bude potrebe”, kazala je Pašalić.

ndc pd-odlazak u teslic (3)S obzirom na to da se radi o djeci iz područja pogođenih poplavama, i hotel u Tesliću i prevoznik iz Prijedora i jedna privatna pekara obezbijedili su usluge hrane, prevoza i smještaja ili po povoljnijim cijenama od uobičajenih ili besplatno.

U saradnji sa NDC-om Prijedor u organizovanju programa, pravljenje spiskova djece i obavještavanje roditelja u Prijedoru je radio Odsjek za mjesne zajednice grada Prijedora, a u Sanskom Mostu koordinator programa NDC Prijedor Senka Jakupović.

SRNA