komisija za procjenu steta u poljopivrediNa poplavljena područja u Prijedoru jutros je izašla Komisija za evidenciju stanja i procjenu štete u poljoprivrednoj proizvodnji u kojoj su i predstavnici resornog Ministarstva, rekla je šef gradskog Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Tatjana Marić.

Marićeva je navela da se procjenjuje da je poplavljeno oko 15.000 hektara zemljišta i oko 5.000 domaćinstava.

U Komisiji, koja treći dan radi, nalazi se i šest predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Bili smo ograničeni ljudstvom i tehnikom pa smo se obratili resornom ministarstvu za pomoć i jutros je na terenu ukupno osam timova, odnosno 16 kolega”, rekla je Marićeva.

Ona je dodala da je zadatak timova da u najkraćem roku evidentiraju štetu koju je poplava nanijela poljoprivrednicima. Komisija ima obavezu da uzme izjave o šteti nastaloj u stočnoj hrani, stočnom fondu i na objektima, finansijskom utrošku u proizvodnju i da sve to fotodokumentuje.

Prema riječima Marićeve, evidencija stanja vrši se na osnovu uputstava resornog ministarstva, a svi ekstremno visoki ili niski podaci o šteti posebno će biti provjereni.

Marićeva je potvrdila da komisiju, osim predstavnika resornog ministarstva, čine i predstavnici Republičke inspekcije za poljoprivredu, te stručni kadar prijedorske Poljoprivredne škole.

Formirano je i pet komisija za procjenu štete na stambenim objektima. Nakon rada ove komisije biće finansijski iznos štete na stambenim objektima.

SRNA