biblioteka-najvjerniji citaoci (1)Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora pokrenula je akciju “Jedna knjiga za stradale biblioteke” i pozvala sugrađane da daruju knjige za poplavljene biblioteke.

“Građani Prijedora mogu odvojiti bar jednu knjigu iz privatnih biblioteka i donirati bilo dobojskoj, maglajskoj, obrenovačkoj ili drugim bibliotekama kako bi se popunile njihove police”, rekla je direktor prijedorske biblioteke Mara Ećim koja je darovala prvu knjigu u ovoj akciji.

Knjige koje građani žele pokloniti poplavljenim bibliotekama mogu se donijeti u prijedorsku biblioteku ili u ovdašnju gradsku čitaonicu.

“Zbog poplava koje su zadesile Republiku Srpsku, BiH, Srbiju i Hrvatsku otkazali smo sve aktivnosti povodom obilježavanja Dana biblioteke, osim dodjele priznanja najaktivnijim čitaocima. Sva sredstva polanirana za proslavu Svetih apostola Ćirila i Metodija uputićemo bibliotekarima sa poplavljenih područja”, najavila je Ećim.

biblioteka-najvjerniji citaoci (2)Najvjerniji članovi u 2013. godini, Nevena Milunić na dječijem, Darko Aleksić i Daliborka Dukić na odjeljenju za odrasle, te Nemanja Pekija i Milan Dovedan u čitaonici, nagrađeni su sinoć knjigama i narodnim rukotvorinama.

Otkazane su višednevne aktivnosti u povodu obilježavanja Svetih apostola Ćirila i Metodija, među kojima Deseti majski susreti mladih pjesnika, predavanje dekana Filozofskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva Milanke Babić “Misija jezika u kulturi naroda” i promocija romana Gorana Gocića “Tai”, dobitnik NIN-ove nagrade za 2013. godinu.

Prijedorska matična biblioteka broji više od 55.000 knjiga i oko hiljadu članova.

SRNA