glas-zlatni glasoviAko se na veliku količinu talenta doda mnogo ljubavi prema muzici, beskrajno mnogo odricanja i vježbanja, a u sve to pomiješa malo strepnje, dobije se kvalitetna osnova za postizanje odličnih rezultata.

Ovim “umjetničkim receptom”, koji ne bi bio toliko jak da ne postoji veliko znanje i iskustvo operske dive Dunje Simić, vodili su se i njeni studenti Milica Jeličić, Tijana Krivaja i Aneta Makanjić, koje su se sa prestižnog međunarodnog takmičenja solo pjevača “Vera Kovač Vitkai” iz Novog Sada vratile kao apsolutni pobjednici. Svaka od ovih izuzetno nadarenih mladih dama osvojila je prvo mjesto u svojoj kategoriji ovog takmičenja.

Našim djevojkama nije bilo lako. Konkurencija je bila jaka, oko 65 učesnika iz različitih kategorija i različitih evropskih zemalja. Dodatnu odgovornost i potrebu da daju sve od sebe i da glasom pokore scenu, osjetile su jer je sa druge strane, u žiriju, sjedila, kao počasni gost, poznata primadona Vera Kovač Vitkai, po kojoj ovo takmičenje i nosi ime.

U Banjaluku su se vratile pomiješanih, ali samo onih lijepih osjećanja, ponosne što su na najbolji način predstavile sebe, svog profesora i Akademiju umjetnosti. Sa profesorom Simić, pijanistkinjom, koja ih je izvanredno pratila na klaviru tokom takmičenja Sonjom Bobrek-Savić, asistentom na katedri solo pjevanja Lidijom Pajić i naravno, djevojkama, našli smo se na Akademiji, a one su za “Glas Srpske” podijelile svoje utiske poslije takmičenja.

– Ovo je za mene značajno jer je to prva generacija koju vodim od početka i već smo uigran tim koji gazi jednom stazom. Djevojke su imale priliku da se uporede, stanu rame uz rame uz vrlo jake konkurente i ono čemu se posebno radujem su koraci u samopouzdanju koje su pokazale, način na koji su se uhvatile u koštac sa strahovima, tremom i dilemama – kazala je Simićeva.

Ova operska diva, sa velikim iskustvom i znanjem, vrlo dobro zna da je svako takmičenje i veliki stres, povezan, kako i sama kaže, sa mnogo nervoze.

– Dugo smo se pripremale za ovo. Za svakog pedagoga je daleko teže sjediti i u žiriju i u publici nego li i sam biti na sceni. Nadam se da će ovo biti podsticaj da istraju u onome što su odabrale za životni poziv, podsticaj za dalje i svjesnost koliku disciplinu iziskuje ova surova profesija, kolika je konkurencija i koliko se teško održati – ističe Simićeva.

I djevojke su se složile da su ovakva takmičenja značajna da bi vidjele gdje je njihovo mjesto u operskoj priči.

– Mogu samo reći da nema ljepšeg osjećaja nego dobiti potvrdu za trud i rad. Takmičenje je bilo divno iskustvo, samo lijepe i pozitivne emocije sam donijela sa sobom, a pripreme za ovo takmičenje počele su onog trenutka kada smo se odlučile za ovaj poziv – kazala je Aneta Makanjić i istakla da ove nagrade govore mnogo i o tome kakav je njihov profesor, koji ih uvijek uči da budu svjesne sebe u datom trenutku.

Da svaka nagrada mladom solo pjevaču mnogo znači, potvrdila je i Tijana Krivaja.

– Divno je kad drugi prepoznaju tvoj talenat, rad i trud. Mi radimo na sebi konstantno, ovo takmičenje je bilo samo test našeg rada i naših sposobnosti, koji je uspješno položen – kaže Krivaja.

Nagrada je i Milici Jeličić samo potvrdila da je na dobrom putu ka ostvarenju njenih snova.

– Zadovoljna sam prvenstveno svojim nastupom, a od profesora smo naučile koliko je bitno što detaljnije pristupiti djelu, još u ranom stadijumu učenja – rekla je Milica.

Odricanje

Promišljeno, ne bez razloga, Dunja Simić, podsjetila je na nešto što u jednom momentu mnogi zaborave.

– Najlakše je zasijati, mada i zato treba dobiti šansu, mnogo se teže održati i ostati mentalno i glasovno svjež i u nekim godinama kada i niste u mladosti, a ostajete u profesiji. Mi imamo beneficirani radni staž i to je najteže mladim ljudima prenijeti kao poruku. Obuzdati mladost, odreći se mnogo toga, a u ime umjetnosti kojoj služe po vlastitom izboru – objasnila je ona.

Glas Srpske