vladafbih-podrska projektima zaposaljavanja povratnikaFederalni ministar raseljenih lica i izbjeglica Edin Ramić potpisao je ugovore sa 12 pravnih i 84 fizičkih lica za projekte zapošljavanja u privredi, kao i samozapošljavanja u poljoprivredi.

U saopštenju Vlade FBiH navodi se da je potpisivanje ugovora upriličeno u okviru programa pomoći i podrške investicijskim projektima, s ciljem zapošljavanja povratnika, čiji je bitan segment podrška federalne Vlade održivom povratku i najava otvaranja gotovo 500 novih radnih mjesta.

Ugovori se odnose na program podrške investicionim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika na području opština Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Milići, Osmaci, Šekovići, Kalesija, Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Čelić, Doboj, Teslić, Doboj Istok, Doboj Jug, Derventa, Modriča, Vukosavlje, Šamac, Brod i Kotor Varoš.

Ugovori su potpisani i za grad Prijedor, te lokalne zajednice Prnjavor, Novi Grad, Dubica, Kostajnica, Gradiška, Stolac, Čapljina, Prozor, Vareš, Žepče, Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Sanski Most.
Ugovori su potpisani i za projekt izgradnje i opremanje farmi brojlera te dodjele junadi za tov i visokosteonih junica.

Projekat se odnosi na opština Vukosavlje, Modriča, Zvornik, Han Pijesak, Sokolac, Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Osmaci, Teslić, Prnjavor, Prijedor, Doboj, Foča, Šipovo, Kotor Varoš, Vlasenica, Milići, Srbrenica, Bratunac, Višegrad, Rogatica, Gacko, Nevesinje i Berkovići.

Korisnici su izabrani putem dva javna oglasa koja je federalno Ministarstvo raseljnih lica i izbjeglica objavilo i provelo početkom maja.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su federalni premijer Fadil Novalić, ministar finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, kao i privrednici i poljoprivrednici.

Novalić je tokom obraćanja ocijenio da je program prvenstveno posvećen stvaranju osnovnih pretpostavki za život dostojan svakog čovjeka.

SRNA