sudjenje mladicu-kijacSvjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši šef Službe nacionalne bezbjednosti (SNB) Republike Srpske (RS) Dragan Kijac izjavio je da ta služba nije imala nikakve informacije o zločinima nad Muslimanima u Prijedoru tokom rata u BiH.

Po optužnici koja Mladića tereti za progon nesrpskog stanovništva širom Bosne i Hercegovine, Prijedor je jedna od šest opština u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Kijac je nastavio da odgovara na pitanja tužioca Arthura Traldija, u unakrsnom ispitivanju koje je krajem oktobra bilo prekinuto zbog iznenadne smrti drugog svjedoka Odbrane.

Na sugestiju tužioca da je znao za teške zločine koje su nad Muslimanima i Hrvatima u Prijedoru počinile srpske snage, Kijac je odgovorio:

“Mi kao služba nismo imali takvih saznanja i nismo istraživali ratne zločine.”

Odgovarajući na pitanje da li je znao da su srpske snage u ljeto 1992. držale muslimanske i hrvatske civile u “kriminalnim uslovima” u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, Kijac je kazao da je tada bio načelnik sarajevskog centra SNB-a i da “nije imao informacije o događajima u Prijedoru”.

Zastupnik Optužbe predočio je potom zapisnik sa sastanka iz jula 1992. kojem je Kijac prisustvovao. Na tom sastanku je rečeno da se Muslimani odvode u logore u kojima nema hrane, a uslovi su protivni međunarodnim konvencijama.

“Ne znam da li su bili logori ili sabirni centri, nisam bio tamo… Mi se nismo ništa pitali, naša nadležnost nisu bili logori”, prokomentarisao je Kijac.

Na insistiranje tužioca i sudija da kaže da li je znao za nehumane uslove u logorima, svjedok je rekao: “Generalno da, znao sam da postoje sabirni centri, sve ostalo nije dopiralo do mene.”

Mladić je optužen i za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Dokazni postupak Odbrane na haškom procesu protiv generala Mladića biće nastavljen sutra, 12. novembra.

BIRN