stab-21majDemineri su danas u Prijedoru uklonili 13 bombi i jednu minobacačku granatu koje su nađene u toku poplava, izjavio je danas gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

“Omladina, volonteri i radnici `Komunalnih usluga` i još nekih preduzeća od juče su odvezli 1.100 kubika kabastog otpada, a tu akciju nastavljamo sutra u 9.00 sati u Tukovima, Gomjenici i Raškovcu”, najavio je Pavić nakon sjednice štaba za vanredne situacije.

On je rekao da se pojavila dezinformacija da uginule životinje plutaju po vodi, ističući da se ovaj posao obavlja u skladu sa propisima i da je grad Prijedor jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja ima kapacitete za uklanjanje animalnog otpada po standardima.

“U podrumu jedne apoteke nam se pojavio toksični otpad. Podrum je bio pun preparata za prskanje koji su otrovni i kojima je istekao rok, te smo zatražili hitnu intervenciju nadležnih ekipa”, rekao je Pavić.

Vodostaj rijeke Sane u podne iznosio je 300 centimetara i u daljem je opadanju, ali još uvijek je u depresijama i nižim predjelima zadržana voda.

“Šest vatrogasnih ekipa radi na ispumpavanju vode iz depresija i bunara. Preporuka građanima je da u bunare nakon čišćenja ubace sredstva za prečišćavanje vode, jer još uvijek ne smijemo biti sigurni u kvalitet vode iz bunara”, apelovao je Pavić.

On je istakao da je opština Kozarska Dubica poslala šleper stočne hrane, ne samo farmerima nego i običnim domaćinstvima, zatim iz sela Petrov gaj, a sijeno i koncentrata za stočnu ishranu biće smješteni u skladište “Celpaka”.

“Do sada je dezinfikovano 518 kuća i jedan broj poslovnih prostora. Danas je na terenu sedam ekipa u dvije smjene. Imamo pomoć jedne ekipe iz Mrkonjić Grada i deset volontera iz Kozarca”, naglasio je Pavić.

On je upozorio da ima veliki broj zatvorenih i zaključanih kuća čiji vlasnici vjerovatno žive u inostranstvu, pozivajući ih da daju ključeve svojih kuća nekome ko je u Prijedoru kako bi izvršila dezinfekcija i tih objekata.

“Danas su počele sa radom i komisije za procjenu šteta i najveći problem biće pomoći i građanima u saniranje šteta koje će biti ogromne”, dodao je Pavić.

U kolektivnom smještaju u Sportskoj dvorani “Mladost” boravi 18 lica koje snabdijeva Kolo srpskih sestara.

SRNA