pavic-racuni za donacijeGradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da se ne slaže s naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije da lokalne zajednice ne mogu imati svoje računa, ocjenjujući je destimulativnom i za građane i za lokalne zajednice.

“Ona pravi, kao što je to ministar /finansija Zoran/ Tegeltija rekao lopove od načelnika opština, a poštene ljude da nivou Vlade, što je nezamislivo i neprihvatljivo tako nešto od ministra”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je rekao da je Republički štab za vanredne situacije pretjerao u odluci da opštine ne mogu prikupljati pomoć za svoje stanovnike, a ti stanovnici žive u opštinama.

“Ja Tegeltiju još nisam vidio u Prijedoru tako da ne znam šta je on to učinio za građane Prijedora”, dodao je Pavić.

Republički štab za vanredne situacije donio je juče naredbu da se zabranjuje bankama u Republici Srpskoj da otvaraju račune za posebne namjene na ime pomoći za poplavljena područja na zahtjev jedinica lokalne samouprave, javnih ustanova, javnih preduzeća i drugih republičkih uprava, organa i organizacija.

Naređuje se bankama da do 23. maja zatvore takve račune, a stanje sredstava na tim računima prenesu u korist računa za redovno poslovanje tih lica, te da uplate pravnih i fizičkih lica, koja žele donirati sredstva na ime pomoći za poplavljena područja, izvršavaju isključivo u korist računa Ministarstva finansija.

Grad Prijedor je 17. maja otvorio račune na koje potencijalni donatori mogu uputiti pomoć za sanaciju šteta od poplava na području grada Prijedora.
K.P.