buka-prijedor (1)Komšija je komšiji najpreči. U to smo se mogli uvjeriti u Prijedoru, gradu koji je također pogođen najvećom prirodnom katastrofom u BiH ikada.

Ispred Crvenog krsta u Prijedoru gomila volontera, koji su okupljeni kako bi iz pristižućih auta što brže izvukli pomoć. Gomila mladih je ispred Gradske organizacije Crvenog krsta. Svi pomažu, svi su akciji. Stajanja nema.

Zoran Veselinović, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Prijedor se zahvaljuje svim ljudima koji su donirali pomoć Prijedorčanima i priča nam o potrebama za ovaj grad.

“Sam početak je zahtijevao sasvim drugu vrstu pomoći nego što je to sada. U ovih nekoliko dana se volonterizam pokazao u najboljem svjetlu, jer su nam se pored naših volontera javljala i druga Udruženja koja imaju svoje volontere. Također su se i ostali građani i mnogobrojni donatori priključili u pomoći” kaže nam on.

buka-prijedor (2)“Mogu slobodno da kažem na osnovu ovih nekoliko dana da nevolja ljude ujedinjuje” ističe Veselinović

On kaže kako su na početku ove tragedije potrebe stanovništva bile primarne i najosnovnije, od namirnica kao što je hljeb, mlijeko voda, konzervirana hrana, dječija hrana, pelen i slično.

Sad je, kaže Veselinović, period smirivanja i povlačenja vode pa su samim tim i potrebe drugačije.

“Velika je potreba sad za alatkama koje će ljudima dobro doći,higijenska sredstva i sredstva za ličnu higijenu, te sredstva za sanitariju i dezinfekciju. Također nam trebaju gumene čizme zbog mulja koji ostaje nakon što se voda povuče i kroz koji treba prolaziti” za BUKU ističe Zoran Veselinović.

buka-prijedor (3)Kada je riječ o mjestima koja su najviše pogođena poplavama u Prijedoru, veselinović kaže da su baš određena mjesta pogođena velikom vodom

“U prvi mah je izlivanjem rijeke Miloševice bilo ugroženo područje Topolika i Nove Orlovače, samim tim povećanjem Gomjenice, i područje Gomjenice, Tukovi u kompletnom području, Raškovac sa starim gradom a pošto je presijecan put prema Novom Gradu i dio brezičanskog područja, između Brezičana i Čejreka, kao i sva područja uzvodno uz Sanu” rekao je Veselinović.

Mi smo posjetili naselje Tukovi koje se nalazi nedaleko samog gradskog jezgra i situacija u tom naselju je još uvijek dramatična.

Ljudi izvlače namještaj na sušenje, pumpe crpe vodu iz dvorišta iz prizemnih prostorija u kojima se još uvijek nalazi voda.

Mještani kažu da nikad u ovom području voda nije bila tolika i da je mnogima uništeno sve.

Kako su nam rekli, u vlast mnogo nade ne polažu ali u komšijsku solidarnost da.

U naselju Čarakovo, koje je poplavila rijeka Sana, ne pamte ovakvu prirodnu katastrofu.

“Meni su 63 godine, a mojoj punici preko 90. Ovakvu situaciju ne pamtimo. Nadamo se samo da nam političari neće iskoristiti ovu muku da nas razjedine. Ne smiju nam naše jedinstvo uništiti”rekao nam je mještanin Čarakova.

6yka.com