stab-20majGradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da su nakon povlačenja vode iz poplavljenih područja u Prijedoru na tri mjesta locirana minsko-eksplozivna sredstva i da su sva mjesta propisno obilježena i obezbijeđena.

“Očekujemo da će sutra ekipa deminera ukloniti ta sredstva. Imali smo situaciju da je voda nosila jedan frižider u kojem se nalazilo devet bombi”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sjednice štaba za vanredne situacije.

On je upozorio stanovništvo da se drži uputstava za upotrebu vode iz gradskog vodovoda, budući da je Dom zdravlja registrovao povećan broj stomačnih oboljenja.

“Struju su dobili svi osim dijela Raškovca, vodosnabdijevanje je normalizovano, ali voda i dalje nije za piće. Rezultate posljednjih analiza očekujemo danas iza podneva”, kazao je Pavić.

On je potvrdio da je počela asanacija terena i da je danas glavni zadatak riješiti vodu iz nižih zona i depresija ispumpavanjem ili prokopavanjem kanala budući da ta voda više ne može oticati.

“Počeo je odvoz kabastog otpada i molim građane da na bacaju otpad i nego da čekaju komunalne kamione. Nije rješenje skloniti smeće ispred jedne kuće odvoženjem pred drugu. Imamo dovoljno ekipa za dezinfekciju objekata i ko je završio čišćenje može pozvati 238 104”, kazao je Pavić.

Prema njegovim riječim, veliki problem su uginule životinje, posebno u Baltinim barama gdje se ne može prići kamionima nego se i dalje radi čamcima, a svako ko vidi uginulu životinju treba da pozove “Komunalne usluge” na broj 222109 ili Civilnu zaštitu na 245153.

“Putevi su prohodni, otežan je saobraćaj na putu Prijedor – Bišćani, a počela je sanacija puteva u Raškovcu, Gomjenici, Tukovima i Vrbicama”, naveo je Pavić.

On je dodao da je veliki problem nedostatak stočne hrane i da se u tome danas očekuje pomoć iz Kozarca, Trnopolja, Republičke uprave robnih rezervi i intervenciija gradske uprave.

“Nastavlja se podjela pomoći kućama koje su okružene vodom, kao i starima, bolesnima, nemoćnima i nepokretnima. U dvorani `Mladost` je 17 ljudi smješteno i njima se dostavlja pomoć u hrani, higijeni i odjeći”, rekao je Pavić.

Vodostaj Sane je 380 centimetara ili za 40 centimetara ispod kritične tačke.

SRNA