sjednica staba 19majGradonačelnik Prijedora Marko Pavić potvrdio je da će sutra u Prijedoru početi nastava u svim osnovnim i srednjim školama, osim u poplavljenim područnim školama u Tukovima, Gomjenici i Cikotama, u kojima će nastava početi u srijedu, 21. maja.

On je time potvrdio i današnju izjavu ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija da će po preporuci svih direktora ovdašnjih osnovnih i srednjih škola u Prijedoru sutra početi nastava.

Prema tom dogovoru djecu iz Tukova i Gomjenice od srijede će prevoziti školski autobusi na nastavu u centralne škole, a za šest đaka iz Cikota traži se kvalitetno rješenje, jer je tamo riječ o bezbjednosti puta, odnosno prelasku preko mosta.

Pavić je nakon večerašnje sjednice Štaba za vanredne situacije novinare obavijestio i da je vodostaj rijeke Sane u tendenciji neprekidnog opadanja i da iznosi 420 centimetara.

“Voda se zadržala u pojedinim depresijama i sad je problem podzemnih voda koje se pojavljuju u mnogim mjestima”, istakao je Pavić.

On je dodao da je jedan broj objekata izašao iz vode, ali da su na svakom koraku prisutni blato, mulj i prljavština.

“Čišćenje grada je počelo, kao i odvoz kabastog materijala i to će se sutra nastaviti sa tri punkta odakle će omladina krenuti u akciju čišćenja grada kako smo ranije danas najavili”, rekao je Pavić.

On je naglasio da voda još uvijek nije za piće ni prokuvana, te da se još uvijek čeka nalaz uzoraka vode iz Banjaluke koji će potvrditi njen kvalitet.

“Snabdijevanje grada vodom je uredno, pušten je i bunar `Prijedorčanka` a očekuje se i puštanje vode u Kozarcu, ali ostaje i dalje isti režim za vodu što se tiče njene upotrebe isključivo kao tehničke vode”, rekao je Pavić.

On je potvrdio da je snabdijevanje grada strujom uredno, da je već danas vršena sanacija mnogih putnih pravaca i ulica, te da će klizišta koja su se pojavila biti sanirana dok se vremenski uslovi stabilizuju.

Pavić je potvrdio da je počelo čišćenje stambenih objekata, da je ekipa Doma zdravlja izvršila deiznfekciju 180 objekata i da će taj posao biti nastavljena i sutra, uz pomoć tima iz Banjaluke.

“Veterinarske službe su dobile nalog da se stave u službu deratizacije i dezinfekcije farmi na području grada, jer smo na terenu do sada pronašli i na deponiju odvezli više od 1.800 uginule, uglavnom, sitne stoke”, rekao je Pavić i dodao da će i sutra dvije ekipe raditi na tim poslovima.

On je pohvalio solidarnost poljoprivrednika iz Prijedora, koji nisu bili ugroženi poplavom, a koji će, kako su najavili, već sutra ugroženim kolegama dostaviti hranu za stoku.

SRNA