sud bih (1)Na suđenju za zločin počinjen u Zecovima (opština Prijedor), zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je po glasu prepoznao optužene Željka Grbića i Iliju Zorića kao vojnike koji su počinili ubistva u ljeto 1992. godine.

Zaštićeni svjedok Z-11, koji je u vrijeme tih događaja imao deset godina, ispričao je kako je bio s porodicom i drugim osobama u jednoj od kuća u Zecovima kada je u večernjim satima vidio dvojicu vojnika.

Dva civila iz kuće, kako je kazao, pogledala su kroz prozor kada je jedan od vojnika počeo pucati prema njima. Nakon toga, prisjetio se, na vrata je došao drugi vojnik.

“Nana govori: ‘Ovdje su žene i djeca.’ Nije reagovao na to ništa”, izjavio je svjedok te dodao kako je vojnik počeo pucati.

Osim nane, rekao je Z-11, ubijeni su njegova majka, sestra i brat, kao i druge osobe koje su bile u kući. Kazao je da su on i druga sestra ranjeni, ali da su se pretvarali da su mrtvi, a ujutro su napustili selo. Ispričao je da je poslije vidio oca, koji bio ranije odveden iz Zecova, i da su ubrzo svi zajedno u konvoju napustili Prijedor.

Svjedok je rekao da su oba vojnika imala masku na glavi. Vojnika koji je ušao u kuću i počeo pucati svjedok je, kako je kazao, prepoznao po glasu. Ispričao je da je to bio glas optuženog Grbića. Vojnik koji je pucao kroz prozor, poslije je ušao u kuću i Grbiću, prema iskazu Z-11, govorio da zapali kuću. Z-11 je izjavio da je tada prepoznao Zorićev glas.

Svjedok je rekao da poznaje Grbića odranije te da je kod njega išao po štenad. Drugog vojnika, kako je naveo, viđao je u selu. Od sestre je saznao da se radi o Iliji Zoriću.

Zajedno s Grbićem i Zorićem, za zločine u Zecovima sudi se Dušanu Miluniću, Radomiru Stojniću, Radovanu Četiću, Dušku Zoriću, Zoranu Stojniću, Zoranu Miluniću, Bošku Grujičiću, Ljubiši Četiću, Radetu i Urošu Grujčiću, Zdravku Antoniću i Rajku Gnjatoviću.

Optuženi su za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje se nastavlja 30. oktobra.

BIRN