ski tim kozara-radovi na stazama (1)Iako je zima još daleko, proteklih dvadesetak dana na stazi na Kozari veoma je aktivno.

Članovi Ski tima Kozara, Planinarsko skijaškog društva „Ljubijski rudar“ Prijedor zimsku opremu su zamijenili raznim alatima i mehanizacijom, kako bi predstojeću sezonu dočekali što spremniju sa novim iznenađenjima za ljubitelje skijanja.

-Od ove sezone sve ljubitelje skijanja očekuju dosta bolji uslovi na skijalištu, a pored redovnog održavanja, košenja i popravke staze i pripreme akumulacije za vještačko zasnježivanje, radi se i na novim projektima. Dječija staza je značajno produžena i proširena te je orijentisana sa još jednim zavojem desno od njenog kraja, tako da je postojeći lift na maloj stazi izmješten u šumu naniže i fizički je odvojen od staze, što će povećati bezbjednost na transportu i dječijem liftu, a isti će biti poboljšan – potvrđeno je iz Ski tima Kozara.

ski tim kozara-radovi na stazama (5)Vrijedni članovi ovog tima dodaju da su započeli radovi na novom ski transportu, vučnica sidro, za koji je planirano da bude postavljen i pušten u pogon do početka skijaške sezone, što će obezbijediti uslove za otvaranje nove staze te povećati kapacitete transporta kako na novoj tako i na već postojećoj stazi.

Podloga vertikalnog transporta je pokošena i proširena za lakše održavanje zimi, a sama staza trenutno se kosi trimerima.

-Dodatno smo radili na obezbjeđenju same staze. Na njenim krajevima kao i na zaustavnom dijelu gdje su podignute nove zaštitne mreže. Ono što je najvažnija stvar koja nam predstoji u narednom periodu jeste novi ski lift i povezivanje transporta tanjira i sidra koje će se vjerovatno premostiti drvenim mostom – poručuju članovi Ski tima Kozara.

Oni ističu da je nova trasa sidra završena i snimljena prema uslovima na terenu grubim šumskim radovima u cijelosti, a sad predstoje dalji radovi na postavljanju opreme te se nadaju da će do početka sezone vremenski uslovi dozvoliti da uspiju ostvariti plan, kako bi žičara bila puštena u pogon.

-Pozivamo ljubitelje Kozare i zimskih sportova da nam se pridruže, pomognu i učestvuju u našim aktivnostima jer samo tako možemo ostvariti ono što smo počeli. To radimo godinama i sretni smo ako doprinosimo popularizaciji i omasovljenju skijanja naročito mladih generacija i školske omladine – kažu iz Ski tima Kozara.

Tekst i foto – Ski tim Kozara/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

ski tim kozara-radovi na stazama (2) ski tim kozara-radovi na stazama (3) ski tim kozara-radovi na stazama (4) ski tim kozara-radovi na stazama (6) ski tim kozara-radovi na stazama (7) ski tim kozara-radovi na stazama (8) ski tim kozara-radovi na stazama (9)