saobracajka-kamion-vento (3)Za devet meseci ove godine, na putevima Republike Srpske poginulo je 117 ljudi, što je 30 odsto više nego prošle godine kada je u saobraćajnim nezgodama stradalo 90 osoba.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srpske, kaže da su kritične tačke poznate u svakoj lokalnoj zajednici, a na području Semberije to su deonice puta Šepak – Janja, Janja – Bijeljina i pravac od Zvornika prema Kalesiji. U Krajini to su Banjaluka – Prijedor, Banjaluka – Mrkonjić Grad. Opasan je i magistralni put Sumbulovac – Ljubogošta kod Pala i Kozarska Dubica – Prijedor, na kojima je samo u prošloj godini život izgubilo deset ljudi, a nije bolje ni na putu Bijeljina – Glavičice, gde ih je četvoro smrtno stradalo.

Rekordna po broju saobraćajnih nesreća je deonica Klašnice – Prnjavor, a koja je bila kobna za najviše vozača u RS jer se na njoj desilo čak 157 saobraćajnih nezgoda.

Radović je istakao da situaciju otežava novina iz Zakona o prekršajima, koji se primenjuje od kraja prošle godine, a kojom se vozačima koji prihvate kaznu i plate je u roku od osam dana, ta kazna prepolovi.
Prema njegovim rečima, ta mera daje loše efekte.

– Mi smo i do sada imali kazne koje su najniže u regionu, a sada smo došli u situaciju da je kazna za nekorišćenje pojasa 15 KM, a za vozača sa alkoholom u krvi 25 KM – naveo je Radović.

On je ukazao da su u zemljama regiona kazne za ove prekršaje višestruko veće i da se progresivno povećavaju, navodeći primer Srbije gde se vozaču sa preko dva promila alkohola u krvi obavezno izriče kazna od 15 dana zatvora.

– Samo ove godine uputili smo tri inicijative nadležnom ministarstvu da se što hitnije donese efikasniji zakon i da se ove kazne izjednače sa kaznama u zemljama regiona – rekao je Radović.

BRZINA I ALKOHOL

Milenko Jaćimović, predsednik Udruženja za bezbednost saobraćaja RS, kaže za “Novosti” da je ova godina crna za saobraćaj u Republici Srpskoj. – Glavna dva uzroka saobraćajnih nesreća u Srpskoj sa smrtnim ishodima po svim istraživanjima su brzina i alkohol. Konstantno u Srpskoj raste broj vozača koji su uhvaćeni da voze prebrzo ili da voze pod dejstvom alkohola – ističe Jaćimović.

Novosti.rs
Foto arhiva – www.prijedordanas.com