srna-rudarski fakultet (1)Rudarski fakultet u Prijedoru Univerziteta u Banjaluci biće domaćin narednog, sedmog Balkanskog rudarskog kongresa “Balkanmajn 2017” koji će biti održan u jesen 2017. godine u gradu na Sani, najavio je dekan ove visokoobrazovne ustanove Vladimir Malbašić.

“Plan nam je da što egzaktnije i adekvatnije predstavimo rudarsku privredu i akademsku zajednicu u BiH, a očekujemo više od stotinu učesnika iz inostranstva”, rekao je Malbašić Srni.

On je naveo da će Rudarski fakultet Prijedor za organizaciju kongresa tražiti podršku od ministarstava industrije i energetike i prosvjete i kulture Republike Srpske i od grada Prijedora, s obzirom na to da je riječ o događaju velikog promotivnog značaja, kao i od rudarskih i geoloških kompanija kojima je veoma bitno učešće na takvom događaju.

“U ovoj ranoj fazi organizacije možemo reći da planiramo organizovati mini sajam za naših 15-ak najvećih rudnika i četiri-pet distributera opreme za rudnike”, dodao je Malbašić.

srna-rudarski fakultet (2)Prema njegovim riječima, suština kongresa je da pokrije opšte teme o privrednim kretanjima u oblastima rudarstva i geologije, da da presjek zakonske regulative, sistema obrazovanja i njegove usklađenosti sa potrebama rudarske i geološke privrede, da omogući izložbeni prostor zainteresovanim subjektima, kao i da organizuje i studentske sesije i posjete učesnika fakultetima, institutima ili kompanijama.

Balkanski rudarski kongres održava se bijenalno, a posljednji, šesti, održan od 20. do 23. septembra u rumunskom gradu Petrošaniju, okupio je više od 150 učesnika. Republiku Srpsku i BiH je, osim dekana Malbašića, predstavljao i Tomo Benović iz RiTe “Ugljevik”, a Malbašiću je na zatvaranju kongresa uručena prelazna statua domaćina koja nosi ime “Bakar je zlato”.

Kongres čine rudarski i geološki fakulteti, kompanije i instituti iz Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Turske.

SRNA