vode-ugovorU Prijedoru su danas potpisani ugovori o realizaciji četiri projekta koji se odnose na regulaciju vodotoka na području Prijedora i Kostajnice, čija je ukupna vrijednost oko tri miliona KM.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo i direktor preduzeća “Vode Srpske” Dragan Anđelić.

Projekti su sastavni dio programa “Hitne mjere zaštite od poplava” koji je Vlada Republike Srpske usvojila 2010. godine.

Pavić je objasnio da ugovori predviđaju izgradnju perapatnog zida dužine 465,50 metara na ušću rijeke Gomjenice u Sanu u prigradskom naselju Tukovi, kojim će od daljeg plavljenja biti zaštićeno oko 500 kuća.

On je dodao da je ugovorima planiran i nastavak radova na regulaciji rijeke Miloševice, započetih prije dvije godine, te izgradnja drenažnog kanala rijeke Miloševice, bez kojeg vodotok ne bi bio regulisan. Tim kanalom od plavljenja će biti zaštićena naselja Vrbice, Topolik i Nova Orlovača.

“Ova naša tri projekta, čija je ukupna vrijednost oko 2,5 miliona KM, ocijenili su realnim u preduzeću `Vode Srpske`. Mi smo već kandidovali i projekat zaštita grada na desnoj obali Sane na području gradskog naselja Raškovac i prigradskog Brezičani”, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, za realizaciju tog projekta u narednom periodu biće utvrđen iznos potrebnih sredstava.

“Vode Srpske” prihvatile su i prijedlog o potrebi regulacije vodotoka Sane od opštine Oštra Luka do Brezičana i o rješavanju tog pitanja biće izrađen projekat.

“Korito rijeke već 20 godina nije čišćeno i njen vodostaj se zbog toga iz godine u godinu povećava. Kada se pristupi njegovoj realizaciji biće jedan od najznačajnijih u oblasti komunalne infrastrukture”, pojasnio je Pavić.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo naglasio je da će regulacijom potoka Tavija, dužine 652 metra, od poplava biti zaštićeno 100 stambenih objekata i više poslovnih zgrada. Za taj posao biće utrošeno 532.000 KM.

Direktor preduzeća “Vode Srpske” Dragan Anđelić rekao je da će realizacija četiri projekta početi čim dozvole vremenske prilike.

“Vlada je izdvojila i neophodna sredstva, a predviđeni radovi odvijaće se nesmetano, jer su grad Prijedor i opština Kostajnica riješili sva pitanja iz imovinsko-pravnih odnosa i izdali građevinske dozvole”, kaže Anđelić.

SRNA