dodik-ljubijaPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Prijedoru da će odluka Vlade Srpske o prodaji državnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija” izraelskoj kompaniji biti povučena sa dnevnog reda predstojeće sjednice Narodne skupštine Srpske.

“Ta procedura će se ponovo provesti kako bi svi bili uključeni i kako bi sve bilo jasno i transparentno i definitivno u skladu sa zakonom i propisima i zato će se ponoviti. U novoj proceduri svi zainteresovani imaće priliku da sagledaju svoje mjesto i dobiju sve neophodne informacije o tome”, rekao je novinarima u Prijedoru Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je istakao da Srpska prodajom rudnika “Mitalu” nije ostvarila svoj interes.

“Naravno da je važno da ljudi rade i mi to podržavamo i zato smo pokušavali riješiti to pitanje starog rudnika. Mislili smo da konkurencijom u okviru kompletnog rudnika možemo napraviti bolji način i veću zainteresovanost drugih partnera. Provedena je procedura i čini mi se da je tu bilo nekih nejasnoća”, naveo je Dodik.

Vlada Republike Srpske je u petak, 14. februara, saopštila da se toga dana upoznala o ponudi “Izraeli investment grupe” za kupovinu akcija državnog kapitala u “LJubiji”. Vlada je, takođe, istoga dana saopštila da je donijela odluku o prodaji 64,9998 odsto akcija osnovnog kapitala Akcionarskog društva Rudnika željezne rude “Ljubija” metodom neposrednog odabira kupca.

Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na ovu odluku Vlade Srpske bio je na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazane za utorak, 25. februara, ali su se ovakvom načinu privatizacije usprotivili Skupština grada Prijedora i gradonačelnik Marko Pavić, podnijevši iz moralnih razloga ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala u Rudniku željezne rude.

SRNA