prijedorgradorg-gradonacelnik pavic-posjeta bovec (1)Delegacija grada Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Markom Pavićem boravila je tokom vikenda u bratskoj opštini Bovec u Sloveniji, gdje je prisustvovala svečanostima povodom obilježavanja Dana ove opštine.

Opština Bovec praznuje 4. juli, dan Svetog Urha, zaštitnika Bovca. Svečana akademija je održana u sali Ite Rine u Kulturnom domu gdje je pored pozdravnog govora povodom praznika opštine koji je održao župan Valter Mlekuž, priređen i bogat kulturno-umjetnički program te uručena opštinska priznanja za 2015.godinu.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić iskoristio je ovu priliku da se domaćinima zahvali za svesrdnu i nesebičnu pomoć koju su pružili gradu Prijedoru kako bi što brže sanirali posljedice velikih poplava koje su prošle godine pogodile naš grad.

prijedorgradorg-gradonacelnik pavic-posjeta bovec (3)Grad Prijedor i opština Bovec potpisali su povelju o bratimljenju 11.decembra 2009.godine od kada traju i stalne razmjene delegacija povodom praznika ove dvije lokalne zajednice, ali i povodom raznih kulturnih manifestacija i sportskih takmičenja. Atletičari iz Prijedora već nekoliko godina učestvuju na atletskim trkama „Bovški tek“ koje se održavaju svake godine u aprilu u Bovcu, a njihovi atletičari su redovni i veoma uspješni učesnici Međunarodne trke u Prijedoru, koje se održavaju u okviru majskih svečanosti povodom obilježavanja Dana grada Prijedora.

Na svečanostima povodom Dana opštine Bovec prisustvovali su i članovi Udruženja Slovenaca „Lipa“ čijim posredstvom je prije desetak godina počela saradnja ovih lokalnih zajednica.

Grad Prijedor implementira Projekat „CAN“ Prekogranično vazdušno umrežavanje koji je finansiran iz Programa Evropske Unije – IPA Jadranskog Programa prekogranične saradnje 2007–2013. Vodeći partner je Opština Bovec (Slovenija), a jedan od partnera Grad Prijedor.

Prijedorgrad.org

prijedorgradorg-gradonacelnik pavic-posjeta bovec (2)